Het voelt al bijna als normaal; de Government Shutdown in de VS. Een compromis of een doorbraak lijkt er nog niet echt te komen. Trump lijkt niet te willen zwichten en zal hoe dan ook trouw blijven aan zijn verkiezingsbelofte: Build that wall! De Democraten, onder aanvoering van Nancy Pelosi, blijven ook onvermurwbaar. De wetgevende macht ligt nu al ruim een maand plat in Amerika en enige vorderingen in toenadering zijn er eigenlijk niet.

Vrij typisch voor de Amerikaanse politiek; Democraten en Republikeinen kunnen elkaars bloed immer wel drinken. Een president als Trump verergert deze wederzijdse afkeer alleen maar. Van Trump moeten we immers niet verwachten dat hij gaat pappen en nathouden. Dat is dan ook meteen zijn kracht: dat waar wij Nederlanders in uitblinken – polderen – doet Trump niet. De Democraten evenmin, ze gaan zelfs zo ver om de State of the Union te blokkeren. Normaliter wordt de jaarlijkse speech – te vergelijken met onze Troonrede – gehouden voor het gehele Congres. De Democraten willen echter niet dat de speech wordt gehouden in het Huis van Afgevaardigden.

Toen borrelden er wat geluiden op: dat Trump het in de Senaat zou houden of in zijn eigen Trump Tower. Maar hij heeft besloten om het spel meer tactisch te spelen; geen State of the Union zolang de Shutdown nog voortduurt.

Er zijn Democraten die Trump tegemoet willen komen. De nummer 3 van van het Huis van Afgevaardigden – James Clyburn – opperde dat de 5.7 miljard die Trump wil er kan komen maar dan alleen moet worden uitgegeven aan technologie voor grensbewaking (drones, sensoren etc.). Deze handreiking van Clyburn is meer dan andere Democraten voorstelden. De meeste Democraten willen niet meer dan 1.3 miljard geven voor de grensbewaking.

Wellicht dat door deze zet serieuzere stappen kunnen worden gezet naar het beëindigen van de impasse rondom de Shutdown. Er worden ook al stappen ondernomen in de Senaat waar Trump wel een meerderheid geniet. Dit om wellicht een einde te maken aan de Shutdown.

De vraag blijft: wie komt er het beste uit de Shutdown? Trump, omdat hij voet bij stuk hield of de Democraten omdat zij zo moedig verzet boden tegen Orange Man Bad? Deze twisten en vetes tussen de president en het (Democratische) establishment – onder aanvoering van Pelosi – zullen de laatste twee jaar van Trumps eerste termijn nog wel vaker zien, zolang de Democraten de meerderheid hebben in het Huis.

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld