De gehoopte ‘Blue Wave’, waarmee de Democraten een poging tot impeachment serieus in kunnen zetten, is uitgebleven. De meerderheid binnen het Huis van Afgevaardigden hebben de Republikeinen verloren en hoewel nog niet alle stemmen geteld zijn valt het verlies van de Republikeinen nog mee; er was een groter zetelverlies verwacht. Opmerkelijk is de uitslag voor de Senaat. Hier hebben de Republikeinen zelfs een paar extra zetels gewonnen. Ook was de kans groot dan Ted Cruz zijn zetel zou verliezen, de Democraten gaven bijna 70 miljoen dollar uit aan de campagnes van Beto O’Rourke – de tegenstander van Cruz. De winst konden ze er helaas niet mee behalen.

Het Huis

Met het verlies van het Huis zal de wetgevende agenda van Trump waarschijnlijk lam liggen de komende twee jaar. Het is niet naar de verwachting dat de Democraten de economische agenda van Trump zullen steunen, ondanks het feit dat de economie onder Trump floreert. Dit levert de vraag op of dit positief of negatief gaat uitvallen voor de presidentsverkiezing van 2020, want de middenklasse is stijgende qua economische positie. Als de Democraten beleid gaan blokkeren waardoor de middenklasse weer wordt getroffen zal diezelfde middenklasse wellicht de Democraten electoraal afstraffen in 2020.

Met de winst van het Huis zullen de Democraten nu wel de mogelijkheid hebben om diverse onderzoeken naar Trump te starten, dit kon voorheen worden geblokkeerd door de Republikeinen. Dit zal betekenen dat de Democraten toegang hebben tot vele dossiers en documenten. Ook zullen de Democraten het beleid van Trump nauwkeurig onder een vergrootglas leggen.

Het belangrijkste agendapunt van Trump – de benoeming van conservatieve rechters – komt niet in gevaar met deze uitslag. Sterker nog, door de meerderheid binnen de Senaat kan hij rechters blijven benoemen en zo het land een stevigere conservatievere basis geven.

Nederland

Nederlandse media konden het niet laten om de diversiteitskaart te spelen. Op nu.nl werd dan ook gekopt dat de uitslag van deze verkiezingen de meest diverse ooit was. Naar de kwaliteiten van de kandidaten kijken de links liberale media niet meer, het gaat ze puur om de minderheidsquota. Twee afgevaardigden zijn verkozen met een islamitische achtergrond, wat natuurlijk als grote overwinning voor de Democraten wordt gezien. De Democraten hadden een recordaantal aan vrouwen, lhbt’ers en zoals nu.nl het noemt ‘niet-witte Amerikanen’ verkiesbaar gesteld – overigens was deze keuze niet altijd succesvol voor de uitslag.

De komende tijd zal interessant gaan worden voor de VS; welke wegen zullen ze in gaan?

Die Blauwe Golf valt reuze mee. Nog niet alle uitslagen zijn binnen, maar van een grote overwinning kunnen de Democraten ook niet echt spreken.

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld