Een Government shutdown is niet iets nieuws voor de Amerikanen. Maar hier in Europa wordt gedaan alsof heel – politiek – Amerika stil ligt. Wel is het verschijnsel relatief jong, de eerste shutdown vond plaats ten tijde van Gerald Ford. Het gehele Congres – het Huis en de Senaat – was in handen van de Democraten en die waren niet blij toen de Republikein Ford als president een wet omtrent het subsidiëren van de ministeries van gezondheid, werk en educatie tegenhield door middel van zijn vetorecht. Hierop besloten de democraten in beide kamers om de begroting niet goed te keuren voor het aankomend jaar. Ook onder Carter, Reagan, Bush senior, Clinton en onder Obama vonden er shutdowns plaats.

Een Government shutdown vindt plaats wanneer richting het nieuwe jaar er geen begroting klaar ligt. De begroting is dan afgekeurd door het parlement, vaak door een conflict tussen het parlement en de president. Het gebeurt voornamelijk wanneer een zittende president geen meerderheid heeft in beide kamers. Vooral sinds Nixon zijn beide partijen elkaars vijanden geworden, tot in het extreme (en Newt Gingrich’ segregatie van Republikeinen en Democraten in D.C. hielp ook niet echt). In plaats van te kijken naar wetsvoorstellen keuren worden ze – vaak – bij voorbaat al afgekeurd. Deze vorm van fractiediscipline zien we ook in onze eigen Tweede en Eerste Kamer. Zelden gaan Kamerleden in tegen de koers van hun eigen partij. In Amerika is dat niet anders – op enkele uitzonderingen na.

Vorig jaar vond er ook al een shutdown plaats toen er binnen de Senaat geen overeenstemming kon worden bereikt over de begroting. Deze shutdown was ideologisch gemotiveerd; de Democraten wilden dat de verblijfsvergunningen van zo’n 700.000 dreamers/anchor babies zou worden verlengd.

Wat is een shutdown?

Wat betekent deze shutdown nu precies? Krijgt geen enkele ambtenaar nu betaald en werken ze niet in tijd van stillegging? De stillegging geldt in ieder geval niet voor alle overheidsinstanties. De veiligheidsdiensten gaan gewoon door, net zoals defensie, luchtverkeersdiensten en medische diensten. Deze overheidsdiensten werken wel gewoon maar krijgen inderdaad niet betaald. Wanneer er in een later stadium eindelijk een deal wordt gesloten worden ze betaald met terugwerkende kracht.

Trump heeft zowel de Democratische als Republikeinse leiders uitgenodigd op het Witte Huis voor een briefing omtrent de grensbescherming. Dit is immers de oorzaak van de shutdown. Werknemers van Homeland Security zullen de briefing leiden en voorzitten. Komende donderdag nemen de Democraten het Huis over (door de winst van afgelopen November). De leider van de Democraten, Nancy Pelosi, kwam al met een idee voor een plan om de financiering toch rond te krijgen. In dit plan is echter geen geld vrijgemaakt voor ‘De Muur’; terwijl dit toch een campagnebelofte is van Trump die hij graag wil nakomen.

En nu?

Vanuit de Republikeinen is veel kritiek op het voorstel van Pelosi, omdat er te weinig geld gaat naar Homeland Security om de grenzen te controleren. ‘De Muur’ is iets wat binnen de Republikeinse partij ook niet helemaal onomstreden is, vooral Mitt Romney (verliezend presidentskandidaat 2012) is van mening dat Trump met een compromis moet komen. Polderen is volgens hem de oplossing en niet eeuwig blijven roepen.

Het wordt een spannende week; zal de shutdown worden opgelost? We zijn nu immers twaalf dagen verder, en veel mensen vinden dat beide partijen maar eens moeten gaan inschikken, want deze ideologische schermutseling is totaal niet constructief voor een economie die de laatste maanden goed aan het groeien was.

Om een evenwichtige tegenstem mogelijk te maken aan de linkse kerk, die intussen de mainstream media beheerst zonder kans op nuchter, rationeel weerwoord, kunt u vrijdenkers steunen. Zie dit onderzoek van dr. Sid Lukkassen naar de schade door identity politics. Zonder uw hulp lukt het niet!

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld