Sid gaat streamen en spreekt op de Universiteit Leiden! Zie vooral ook deze video!

Het begrip Leitkultur werd al in 1998 gebruikt door Bassam Tibi. In Europa ohne Identität keerde hij zich tegen het ‘waarde neutrale’ multiculturalisme. Het zou leiden tot segregatie en wedijverende rechtenstelsels, zoals sharia-recht versus de seculiere rechtstaat. Tibi komt nu naar Leiden! In een symposium dat prof Paul Cliteur heeft georganiseerd. Onderaan treft u de link naar het event, samen met nog andere gave dingen. Zoals een netwerk-event in Gent, waar Kerkgangers en Zuilenbouwers zal worden gepresenteerd. Met onder andere prof. Matthias Storme en Sander Loones als gastsprekers en Filip Brusselmans als ceremoniemeester.

Ik deel het uitgangspunt dat niet wetten en repressie goed gedrag bepalen, maar de cultuur, de beschaving die onderliggend is aan die wetten. Het zijn niet de grenzen die ons bijeen houden maar onze verankering in de nationale cultuur, in de Leitkultur. Cultuurbeleid moet dan ook de Leitkultur dienen en versterken.

Definitie van het begrip
De Westerse Leitkultur vat ik op als een geheel van ideeën over ons maatschappelijke rechtssysteem voor de publieke en private sfeer, die richting geven aan hoe we als mensen in de tegenwoordige en toekomstige tijd met respect voor elk mens in een seculiere maatschappij kunnen samenleven, waar vrijheid van expressie is gewaarborgd en waar het voor mensen mogelijk is om zelf hun eigen leven vorm te geven.

Ik voel me heel goed als de zojuist omschreven cultuur leidend is (en blijft) in West-Europa. Dan woon ik namelijk in een land waar op rationele wijze vergaderd kan worden en besluitvorming plaatsvindt; waar wetenschap, onderwijs en onderzoek in vrijheid kunnen plaatsvinden zonder andersdenkenden weg te zetten als ‘racist’ of ‘xenofoob’, zonder hen het spreken onmogelijk te maken. Leitkultur is kortom een toestand waar de culturele waarden zoals die in ons land door de jaren heen ontwikkeld zijn het leidende motief vormen.

Geframe in de NRC
Maxim Februari, een columnist in de NRC, noemde mij een ‘extremist’ omdat ik spreek over Leitkultur. Triest hè? Hier is helemaal niets extremistisch aan.

In 2011 pleitte het CDA al voor Leitkultur, zie de Volkskrant:

Het Wetenschappelijk Instituut van het CDA had al eerder afscheid genomen van multiculturaliteit als ideaal en zich uitgesproken voor het model van één, Nederlandse, Leitkultur.

Het is weer bewezen. Het gaat erom wie het zegt, niet om wat er gezegd wordt. Bekijk vooral de links hieronder!

Meer informatie over het Bassam Tibi symposium in Leiden:
https://www.universiteitleiden.nl/en/events/2019/02/bassam-tibi-symposium

Netwerkevent ‘Kerkgangers en Zuilenbouwers’ op 12 februari in Gent:
https://www.eventbrite.com/e/boekvoorstelling-kerkgangers-en-zuilenbouwers-dr-sid-lukkassen-tickets-54804456605?aff=ebdshpsearchautocomplete

Bestel hier het gedrukte boek van ‘Kerkgangers en Zuilenbouwers’:
https://www.amazon.de/Kerkgangers-Zuilenbouwers-Dr-Sid-Lukkassen/dp/9082944200

Koop hier de eboek versie van ‘Kerkgangers en Zuilenbouwers’:
https://www.amazon.com/Kerkgangers-Zuilenbouwers-Dutch-Sid-Lukkassen-ebook/dp/B07L3D8W6G

Steun hier mijn crowdfunding, ‘onderzoek naar identiteitspolitiek’:
https://www.voordekunst.nl/projecten/8227-studie-naar-identiteitspolitiek-1

De YouTube-account waarmee Sid dit weekend gaat streamen:
https://www.youtube.com/channel/UCBxsk3Eu7Z5vQnqOsaJxJog

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld