Het was in deze junidagen dat zich 76 jaar geleden in Engeland een aanzienlijke strijdmacht opmaakte op Europa te bevrijden van het nationaalsocialistische juk. De 6e juni in 1944 was de opmaat voor de bevrijding van Europa. Een van de hoofdrolspelers in die oorlog, de Engelse premier Winston Churchill, waarschuwde na afloop van de Tweede Wereldoorlog dat “de antifascisten van vandaag de fascisten van morgen zullen zijn”.

In deze junidagen, in onze tijd, deed zich ook een fenomeen voor. Niet het nationaalsocialisme, maar het internationaalsocialisme liet zich gelden. In Amsterdam; bij het vrijheidsmonument verzamelden zich duizenden – overwegend roomblanke – mensen, om te benadrukken dat zij tegen racisme waren. De in de Tweede Kamer vertegenwoordigde partij GroenLinks heeft zich ingespannen om zoveel mogelijk mensen (maar niet teveel) naar Amsterdam te dirigeren. De partij is in die opzet voortreffelijk geslaagd, dat moet gezegd worden.

Opzwepen

Het is een merkwaardig initiatief geweest van een partij die zich nu onder andere bezig heeft te houden met de bestrijding van de coronacrisis, om dergelijke oproepen te doen. Zij stemmen publiekelijk vóór het ‘nieuwe normaal’ van de anderhalve meter samenleving, maar motiveren tegelijkertijd mensen om zich in een – volgens het RIVM – mogelijk gevaarlijke situatie te brengen. De burgemeester van Amsterdam, lid van datzelfde GroenLinks, vond de demonstratie ‘te belangrijk’ om  af te breken. Welk belang heeft dan voorrang gehad; de gezondheid van de demonstranten en politieagenten of het opzwepen van een protest tegen een emotie die klaarblijkelijk nog onder een (hopelijk klein-) deel van onze samenleving speelt?

Voldoende wetgeving

De Nederlandse wet biedt ruim voldoende aanknopingspunten om racisme de kop in te drukken. Wanneer die wetten toch te mager zijn of onvoldoende worden gehandhaafd, dan moet dáár passend op gereageerd worden door ambtsdragers. Dat passende antwoord is zeker niet het uitgebreid en veelvuldig oproepen tot deelname aan een samenscholing die gevaar voor de volksgezondheid oplevert. Het is de taak van een overheidsdienaar om te handhaven. Niet alleen de racismewetgeving, maar ook de huidige – uitzonderlijke – maatregelen die met de coronacrisis verband houden.

Halsema: niet onbesproken

Deze burgemeester van Amsterdam is zelf niet van onbesproken gedrag en heeft vaker blijk gegeven het bestuur van de hoofdstad niet aan te kunnen en ook aan handhaven een broertje dood te hebben. Het ergste is nog dat het doordrukken van een roomblanke politieke visie die al vanaf 1917 een spoor van vernieling door de wereld heeft getrokken, nu over de rug van een ras wordt uitgevochten. Met medewerking en steun van een burgemeester die er zelf nog niet over peinst om haar kinderen op een ‘zwarte’ school te plaatsen. Dat demonstratieve vertoon van antiracisme stond kennelijk even niet op de radar toen het over haarzelf en haar gezin ging.

Op 1 juni 2020 gold in ons land onverminderd de vrijheid van meningsuiting en het recht op demonstratie. Maar wel met inachtneming van de verder geldende regels, zoals verkeer- en veiligheidsregels, waaronder die met betrekking tot corona.

Juist in Amsterdam, de hoofdstad van Nederland.

 

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld