Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp speelt een bedenkelijke rol met betrekking tot de (compleet falende) toespraak van de Minister van Justitie en Veiligheid in het kader van de HJ Schoo-lezing.

In de Tweede Kamer mag iedere politicus alles zeggen, tenzij hij of zij het staatshoofd, de leden van de Regering of Leden van de Staten Generaal schoffeert of beledigt. Als een Kamerlid van mening is dat artikel 1 van de Grondwet moet worden geschrapt en dat de Grondwet daarentegen een artikel moet bevatten waarin mensen op grond van ras, geloof, politieke overtuiging of nationaliteit keihard gediscrimineerd kunnen worden, dan mag een Kamerlid zo een voorstel doen. Zo’n wetsvoorstel maakt weliswaar geen schijn van kans (prima!) maar een Kamerlid mag dat gewoon voorstellen. Zo is de wet; dat zijn de regels.

Kamervoorzitter Bergkamp. Afb: Levien Willemse / wiki

Regeringsballotage

Merkwaardig genoeg worden de vragen voor het wekelijkse ‘Vragenuurtje’ geballoteerd door de Kamervoorzitter, in dit geval dus Vera Bergkamp namens D66. Met het oog op het grote aantal verzoeken en vragen is zo’n ballotage nog enigszins begrijpelijk, zij het met de nodige moeite. Onbegrijpelijk wordt het als we inzien dat de politieke partij waar de Kamervoorzitter deel van uitmaakt, tevens een van de partijen is die deelnemen in de Regering. Dankzij korte partijlijnen, kan de Regering als het ware zelf uitkiezen welke vragen voor hen acceptabel zijn en welke (voorlopig) niet. Normaliter wordt de functie van Kamervoorzitter dan ook bekleed door een lid van een oppositiepartij, maar door een kongsi tussen de regeringspartijen (lees: het liefdeskoppel Rutte-Kaag) werd het dus de voortdurend haperende Bergkamp namens D66.

Aan het begin van het Vragenuurtje heeft Fractievoorzitter Thierry Baudet van FVD, vandaag een punt van orde gemaakt. Hij vond het onbegrijpelijk dat zijn vragen over de HJ Schoo-lezing door de Minister van Justitie en Veiligheid niet door de ballotage kwamen. In haar toespraak sprak de Minister uit dat oppositiepartijen zoals FvD en BVNL een gevaar voor de democratie vormen. Dat past een lid van een regering staatsrechtelijk absoluut niet. De Nederlandse staat mag helemaal geen politieke mening hebben over Kamerleden, maar voert uit wat door de Tweede Kamer is opgedragen en legt daarover verantwoording af.

Te weinig

Wybren van Haga (BVNL) heeft inmiddels per brief aan de Kamervoorzitter Bergkamp als ‘hoeder van de omgangsvormen’, gevraagd om minister Yesilgöz (VVD) aan te spreken op haar polariserende uitspraken van eergisteren. Verwijzingen naar extreemrechts raken hem ‘recht in het hart en dragen bij aan verdere polarisatie’ schrijft hij. Dat is terecht, maar gegeven de omstandigheid nog te weinig. De gehele oppositie doet er goed aan om aan te dringen op een debat over het huidige functioneren van de Kamervoorzitter, want dat dreigt op een een ramp uit te lopen. Zij frustreert het open en vrije debat in de Kamer op grond van partijpolitieke overwegingen.

Misschien is het helemaal geen kwade opzet van Bergkamp, maar ze kan er gewoon niets van en geeft geen enkele blijk daarover zinnig te kunnen nadenken. Als ze dat wel had gedaan namelijk, was ze helemaal niet op die stoel gaan zitten.

——————–

Ton Nijhof. Foto: Sjef Prins / APA

Ton Nijhof (1956) is zelfstandig dwarsdenker, voorzitter van Stg. De Nieuwe Zuil, politiek voslagen incorrect en auteur van o.m. ‘De Afrekening – Kroniek van een getergd volk‘ en redacteur van ‘Tegen de Tribalisering – De terugkeer van de stammencultuur in de moderne wereld‘. Daarnaast publiceert hij regelmatig op diverse websites, in het bijzonder op DeNieuweZuil en Sta-Pal / OSL-StaVast.

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Geef een antwoord

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld