In Brussel sprong een Hongaars lid van het Europees Parlement in de voetsporen van ‘Leaping Lincoln’. De conservatieve Europarlementariër werd alom uitgelachen omdat hij op een homoseksuele orgie werd aangetroffen. Overdag zou hij vrouwen terug achter het aanrecht willen meppen en zijn mede-homo’s de kast in willen slaan. De reacties op deze gebeurtenis bieden een inkijkje in wat Leitkultur is in Hongarije, maar leren ons nog meer over de uitlachers.

Leitkultur als levenshouding

Leitkultur is de vormgevende cultuur van een volk. Het is een cultuur die mensen doorleven en emuleren en doorgeven aan hun kinderen. Hiermee is een levende cultuur ook een levenshouding. De Hongaren stellen letterlijk en openlijk dat zij zich verbinden aan het christendom als leidend cultuurgoed. In het recente verleden (denk aan het Ottomaanse Rijk en de Sovjetunie) heeft het Hongaarse volk meegemaakt wat het is als de leidende cultuur door een vijandige ideeënstroom wordt afgebroken.

Dat commentatoren het hypocriet en zelfs ridicuul vinden dat een homoseksueel deze Leitkultur ondersteunt, zegt meer over de critici dan over het Europarlementslid. De beste man werkte zelfs mee aan een grondwetswijziging die vastlegt dat het huwelijk tussen één man en één vrouw is.

Homo-zelfhaat staat hier buiten

Dit wordt uitgelegd als: “Ha ha, wat een sukkel, deze man wil homo’s in de kast hebben.” Nu heeft deze politicus evident geen hekel aan homo’s – anders had hij zich niet begeven in een homoseksuele orgie. De man had een reden om daar te zijn, al zou hij het ‘normaal’ misschien niet doen. Voor zover we kunnen bepalen, is het niet onvanzelfsprekend dat hij daar was.

De melige reacties zeggen ons alles over de heersende gedachte: die gedachte is dat een homoseksueel niet conservatief kán of mag zijn. Een homo zou de waarde van de christelijke cultuur niet kunnen zien, laat staan deze via wetgeving te bevorderen, of het hetero gezinsverband als Leitkultur boven de LGBTQ lobby kunnen stellen.

De paradox van de tolerantie behelst hier dat progressiviteit betekent dat homo’s alléén progressief kunnen zijn. En omgekeerd ook: de tegenstrijdigheid van het progressivisme houdt in dat ’tolerantie’ wil zeggen dat homo’s alléén progressief kunnen zijn. Eigenlijk wel raar toch?

Staan als een baas

De Europarlementariër laat juist zien wat het hebben van een Leitkultur betekent: “Het moge zo zijn dat mijn privé gedrag niet helemaal past in de norm die ik maatschappelijk en politiek voorop stel. Maar wat ik doe in de privésfeer is iets anders dan wat ik verwacht van de publieke sfeer in een land.” Oftewel wat meneer privé doet is één ding; wat hij wenst voor het land is iets anders. Helder toch?

Helaas is hij inmiddels opgestapt. Eigenlijk had hij gewoon moeten blijven zitten, en dat letterlijk onapologetisch zo moeten zeggen tegen zijn critici. Dat zou helemaal baas zijn!

 

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Geef een antwoord

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld