Italië is met een BBP van 1,8 biljoen Euro de negende economie in de wereld. Niettemin wordt het land tot de ‘zwakkere’ Europese economieën gerekend, evenals Griekenland, die we pas op de 52e plaats terugvinden. Nederland staat daarin overigens op een keurige 18e plaats, wat voor een klein landje met 17 miljoen inwoners zeker geen slechte prestatie is.
Economisch ‘zwakke’ landen als Italië, Spanje en Griekenland hebben naar verluidt te weinig geld op zak om de coronafacturen te betalen. Duitsland en Nederland hebben de afgelopen jaren zuiniger geleefd en de rijksbelastingen zijn daar fors opgelopen. Het geld voor de facturen van de vorige crisis kwam rechtstreeks uit de portemonnee van de burgers. Evenals in andere Noord-Europese landen die zuinig hebben geleefd, is er daar dus nu wel een buffer aanwezig om de financiële klappen van de coronacrisis op te vangen.
De Europese Commissie heeft nu geoordeeld dat de financiële gevolgen van de coronacrisis op Europees niveau moet worden aangepakt. Zij stellen voor om in de loop van de komende jaren een pakket maatregelen te nemen ter waarde van maar liefst 750 miljard euro, die deels bekostigd moeten worden door een ‘Europese belasting’ op te leggen aan bedrijven met meer dan 750 miljoen euro. Volgens EC-voorzitter Von der Leyen is het plan een gewaagde stap van de Europese Commissie. “Dit is het moment om keuzes te maken. Als we nu niks doen dan zal het morgen veel duurder zijn om uit de crisis te komen.”
Het is natuurlijk van de gekke dat een niet door burgers gekozen internationaal gezelschap zo maar even verordonneert zij belastingen gaan heffen. Gewoon: omdat zij bedacht hebben dat zij menen uit te kunnen maken hoeveel geld zij anderen afhandig willen maken om weer anderen daarvan wat toe te stoppen. Dat betekent dat degenen die zuinig zijn geweest en centjes hebben gespaard, dat nu aan de Brusselse club mogen uitbetalen die daarmee even ‘goed’ gaat zitten doen.
Nederland draagt jaarlijks circa 8 miljard euro bij aan de Brusselse feestjes en dan praten we nog maar niet over de garantstellingen ter waarde van meer dan 200 miljard euro voor de Zuidelijke landen die al decennialang graaien naar Noordelijke pecunia.
Op deze manier is de Europese Unie een schoolvoorbeeld van oligarchisch handelen wat op termijn onvermijdelijk tot grootschalige onlusten gaat leiden. En misschien is dat ook wel het doel geweest van de ophef rond corona. Want als het om de centen gaat…
Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.
Om te reageren dien je eerst aan te melden.
Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.