Als we de peilingen moeten geloven is D66 op een ramkoers uit. Als het kabinet nu zou vallen zou D66 qua zetels mogelijk halveren. Klinkt als een prachtig sprookje, maar laten we niet vergeten dat de zetels die D66 verliest naar GroenLinks gaan. Iets wat nog desastreuzer is voor ons land.

Dat D66 haar ‘magie’ kwijt is sinds het aantreden – en wellicht al te zien sinds de uitslag van de vorige Tweede Kamerverkiezingen – van Rob(ot) Jetten is pijnlijk duidelijk. Niet dat D66 überhaupt nooit een ‘ideologie’ had – oké, niet helemaal waar: onze democraten-66 omarmen het corporatisme.

De vernuftige truc van Pechtold om als een ware populist met iedere wind mee te varen lijkt uitgewerkt. D66 komt niet meer over als een partij voor enerzijds deugende liberalen, noch mensen die zich volmondig ‘links’ noemen.

Waar staat de partij dan wel voor? Een goede vraag. Als het aan Rob Jetten ligt is D66 de partij die staat voor het ‘klimaatdrammen’. Begin dit jaar noemde Klaas Dijkhoff Jetten nog een ‘drammer’ door zijn continue gezanik rondom de te varen koers van het Klimaatakkoord.

Na 2 maanden van verder wegzakken hebben de spindoctoren van D66 besloten om dit om te buigen naar een geuzennaam. Zo is de term ‘Klimaatdrammer’ geboren. Op zich een goede zet om met een grijze muis zonder karakter als partijleider jezelf toch nog een beetje te profileren. D66 moet het namelijk hebben van de overgelopen studentjes die naar GroenLinks zijn verhuisd.

Over een maand mag men weer naar de stembus en de grote bazen bij D66 vrezen natuurlijk – en helemaal terecht – dat de komende verkiezingen een deceptie gaan worden voor de partij. Bij halvering van de partij in de Eerste Kamer kan het kabinet haar meerderheid wel vergeten, wellicht dat Rob Jetten dan ook weer zijn biezen kan pakken om plaats te maken voor Kaag of Ollongren. Joechei.

D66 gaat met de huidige koers dezelfde kant op als de PvdA; karakterloos en zonder ideologie. Het is de vraag of ze dit überhaupt nog een beetje kunnen rechttrekken voor de aankomende verkiezing. Het lijkt een hopeloze missie, zeker met partijleider die totaal geen charisma bezit.

En die oogt en klinkt alsof er een draaisleutel in z’n rug zit die hem op mechanische wijze holle frasen laat balken.

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld