De verkiezingen in Andalusië hebben een ware politieke aardverschuiving veroorzaakt. De nationaal-conservatieve partij Vox – niet te verwarren met het Amerikaanse (nep)nieuwsmedium – heeft gisteren een grote zege behaald bij de verkiezingen. Van 0 zetels naar 12 is zeer bijzondere prestatie; dat deed FvD twee jaar terug ze ze niet na. De partij is van oorsprong een afscheidingsbeweging van de conservatieve partij Partido Popular. Door de opkomst en de winst van Vox is er een nieuwe kandidaat op rechts. Met name door de gebeurtenissen in Catalonië de afgelopen tijd is de partij qua populariteit gestegen.

Doordat in Italië Matteo Salvini minister van Binnenlandse Zaken  is geworden is de migratiestroom richting Spanje weer gegroeid, dit omdat Italië een stuk strenger is geworden wat betreft haar immigratiebeleid. Dit zorgt voor ruimte voor rechtse partijen in Spanje. De centrum-rechtse partij Partido Popular moet nu met de nationaal-conservatieven van Vox en de liberale Ciudadanos concurreren. Dit zorgt weer voor een opleving op ‘rechts’ in Spanje. Jarenlang was Partido Popular de enige rechtse partij zonder echte tegenstand (de Spaanse VVD dus [1]). Hierin komt nu verandering.

Europa

De uitdaging voor een nieuwe partij als Vox ligt nu voornamelijk in de korte toekomst. Behouden ze het momentum om zetels te winnen voor de Europese verkiezingen? Zo ja, dan zal het EU-kritische geluid een extra partner hebben in Spanje. Overal in Europa zien we de gestage opkomst van nationaal-conservatieve partijen  niet heel vreemd, aangezien de huidige koers van de EU zeer destructief is voor Europa en burgers het economische wanbeleid in hun portemonnee voelen.

Hopelijk zal het zo mogen gaan. We weten maar nooit.

In ieder geval stemt het hoopvol.

 

 

Noot:
[1] Partido Popular por Liberdad y Democracia?

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld