Dit is een bijdrage van Jonathan Diels

De Amerikaanse verkiezingen zijn vooralsnog uitgedraaid op een nipte overwinning voor Biden. Hoewel bedenkingen bestaanbaar zijn over de stemmen via de post die Biden de overwinning hebben geschonken, zal de geschiedenis oordelen dat Biden de macht heeft binnen de VS. Dat is het enige wat telt voor de toekomst.

Wat behelst dit voor Europa?

Vraag is nu wat dit betekent voor Europa. Het zal wellicht anders gepercipieerd worden in Oost- en West-Europa. In Oost-Europa had men in Trump een bondgenoot. We denken hier maar aan de goede relatie tussen Trump en Orbán. Biden zal naar alle waarschijnlijkheid de kant kiezen van de links-liberale oppositie in Hongarije, Polen, Wit-Rusland…

Inzake Hongarije en Wit-Rusland kan dit betekenen dat ze naar de grote beer in het Oosten zullen kijken. In ieder zullen de spanningen tussen die regeringen en West-Europa plus de VS verscherpen. Ook binnen de EU zal dit gevolgen hebben…

In West-Europa zullen de machten tevreden zijn. De betrekkingen zullen normaliseren. Al zal VS blijven eisen dat de militaire budgetten in West-Europa toenemen tot 2% van het BBP. Het is nu afwachten hoe Biden met Erdogan zal omgaan. Van een te zwakke positie zal Erdogan profiteren en dit is in het nadeel van de EU. Met de groeiende frictie tussen Macron en Erdogan zal deze test snel komen voor Biden.

Big Tech en de strijd tegen ‘fake news’

Er zijn nog andere gevolgen. Terwijl Trump een rechtser profiel had, is Biden het tegenovergestelde. De tech giganten Twitter, Facebook en Google proberen elkaar de loef af te steken in hun strijd tegen haat en ‘fake news’. Dat ze hierin subjectief zijn, weten we al van vorige Amerikaanse presidentsverkiezingen. Daarnaast is er met het verwijderen van Zwarte Piet en zelfs roetveegpieten een duidelijke weg ingeslagen. Alles wat niet in de globaal-liberale ideologie past moet naar de marge in de samenleving, en met Biden zullen ze daar allerminst tegenwerking van krijgen. De democraten hebben er alle belang bij om deze mediaplatformen veilig te stellen om niet meer te kunnen gebruikt worden in 2024. Althans niet door ‘rechts’.

Dit laatste heeft zo zijn gevolgen voor West-Europa. De meerderheid van de regeringen zal hier volop in meegaan. Denk maar aan figuren als de Belgische politicus Alexander De Croo die bij een volgende verkiezing geen schijn van kans maakt om herkozen te worden.

De Brexiteers verliezen eveneens een belangrijke bondgenoot in nieuwe onderhandelingen. Biden zal indien hij de kans ziet, liever afzien van een Brexit. Herinner u Obama die kwam pleiten tegen een Brexit bij het referendum? Ook voor Boris Johnson wacht er nu een test in vastberadenheid. Als hij gaat twijfelen, verliest hij het momentum én verliest hij de steun van de Brexiteers. Diegene die willen blijven, zitten al lang in het andere kamp.

Rechtse partijen hebben vaak hun steun uitgesproken in Trump. Soms met een kanttekening over de stijl. Maar zijn strijd tegen de Deep State en strenger migratie discours en gebrek aan politieke correctheid sprak veel partijen en mensen aan. Neem nu Thierry Baudet of Marine Le Pen.

Laatste lichtpuntje

Het is misschien toch een lichtpuntje, dat rechtse partijen nu niet meer kunnen opkijken naar het Amerikaanse voorbeeld. Ze zullen op korte termijn ook moeten overschakelen naar alternatieven voor Facebook en Twitter. De krankzinnigheid in Hollywood inzake historische films en symbolen (social engineering vanuit een ‘woke’ agenda), zal het culturele entertainment vanuit Hollywood herleiden tot een karikatuur van zichzelf. Een zwarte Achilles of een negerin als James Bond… tot twerkende 11-jarigen aan toe. Dit is wat we de komende jaren kunnen verwachten.

De afstand tussen de links-liberale VS en wat ‘rechts’ is in Europa zal dus op korte termijn toenemen. Dit vergt een snelle aanpassing, maar kan ook perspectieven bieden. Om Carl Schmitt vrij te citeren: ‘Zeg me wie je politieke vijand is, en ik zeg je wie jij bent.’

We moeten niet meer hopen op een ‘Rechtser VS’ als bondgenoot; in Biden’s beleid zit alles wat een traditionalist verafschuwt. Globalisering, progressivisme, liberalisme, genderideologie, massamigratie en een onderwerping aan de deep state. We hebben dus een nieuw vijandsbeeld in Europa, en dat is toch een lichtpuntje.

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken!

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Geef een antwoord

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld