Op 20 juli waren we bijeen in Eindhoven tijdens een gezamenlijk evenement van De Nieuwe Zuil en Lijst Pim Fortuyn. We werden verwelkomd in een gezellig café met een zaaltje dat goed voor de bijeenkomst was toegerust.

LPF al 15 jaar in de gemeentepolitiek

Allereerst nam Rudy Reker het woord namens LPF Eindhoven. Hij houdt al meer dan vijftien jaar de toorts van Pim Fortuyn brandende. Rudy ontvouwde zijn plan om een belangrijke toegang in Eindhoven ondertunneld te maken. Ook beschreef hij in geuren en kleuren zijn strijd tegen de bureaucratie en zijn aanvaring met de SP. De partij had aangifte tegen een partijlid proberen te doen wegens discriminatie. Dit was in verband met de demonstratie van Kick Out Zwarte Piet tegen Sinterklaas. Gelukkig had de politie niets met de aangifte gedaan – zo werkte de bureaucratie onverwachts nog in zijn voordeel.

De ‘elite’

Vervolgens nam ik zelf het woord. In een rede, die intussen is gepubliceerd op ThePostOnline, behandelde ik het begrip ‘elitevorming’ in het licht van de filosofie over de natuurtoestand van Thomas Hobbes. Bij ‘Filosofisch Kwintet’ sprak men over elitevorming. Het woord ‘elite’ wekt de suggestie van spanningen tussen een machtige bovenlaag en het onmachtige volk. De hamvraag is natuurlijk of de ‘populistische’ kiezers, die gewoonlijk worden uitgesloten, bereid zijn tot het eenzijdig opzeggen van het ‘sociaal contract’.

Vrije meningsvorming en vrije meningsuiting

Vervolgens kwam Maurits van Falckenreck aan het woord. Deze innovatieve ondernemer in het hart van de samenleving, gaf een voordracht die aardig leek op zijn eerdere rede bij VPRO Tegenlicht. Hij toonde met voorbeelden aan dat er taboes bestaan rond het spreken over zaken als migratie en klimaat, en hoe die taboes werken. Dat terwijl juist iedereen in een vrije samenleving zijn mening moet kunnen geven, zonder angst voor negatieve gevolgen.

Er werd daarna stevig geborreld, sommige mensen bleven eten, ook was er discussie met het publiek. Er waren mensen gekomen vanuit Alkmaar en vanuit Vlaanderen – het publiek stelde vragen en er volgde inhoudelijk debat.

Op naar de volgende!

Met dit succesvolle evenement in de achteruitkijkspiegel, hoop ik u allemaal te zien op 16 augustus in Amsterdam. Dan is er het volgende gezellige en nuttige evenement! Tickets hier verkrijgbaar.

Deze avond zal in het teken staan van democratische gewetensvorming en het publiceren van een boek daarover, waarin ruimte wordt gegeven aan uiteenlopende denkers.

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld