Kritiek op mijn initiatief van de Nieuwe Kerk is er zeker. Robert Lemm, hispanist en katholiek, is van mening dat het initiatief niets wordt, als het niet is gebaseerd op de bestaande fundamenten van het christelijke evangelie. Het wordt nog opmerkelijker wanneer hij zegt dat hij er niet mee zit dat we aan het islamiseren zijn. Als katholiek is het zeer bijzonder dat hij zo’n opmerking maakt; dit is echter wel een normale ontwikkeling die zichtbaar is bij discussies met streng gelovigen. Liever islamiseren dan seculier worden. Gaat het bij hen nu om intrinsiek geloof, of geloof als politiek middel?
Het is zonde om te zien dat streng gelovigen niet altijd de islamisering als een probleem erkennen. Ze beschouwen de secularisering als een directe vijand van hun religie. Dit terwijl veel feiten aantonen dat de islamisering zeker wel de christelijke cultuur bedreigt en aantast. Behalve op plekken als China en Japan zien we dat de islamisering een groot probleem is. De opmars van de islam is geen goed antwoord op de ontkerkelijking. Wanneer men de cultuurveranderingen aankaart en de migratie cijfers erbij pakt wordt men meteen als ‘onbarmhartig’ bestempeld.
Robert Lemm krijgt hier dan ook bijstand van andere katholieken – de Paus probeert alleen barmhartig te zijn en wij moeten dat ook zijn. Deze argumentatie gaat enkel om de feelgood-reactie, wat het politiek-correcte kamp natuurlijk direct omarmt. Hierdoor kan men echter niet spreken van een goed inhoudelijk debat. Wanneer men met problematische gevallen komt, worden deze als incidenten afgewimpeld. Neem het voorbeeld van de Franse priester Jacques Hamel: de arme man werd vermoord door twee moslimfundamentalisten. Dit tijdens een aanval op een kerk waar ook vijf mensen werden gegijzeld. De man werd zalig verklaard maar het probleem is niet aangekaart.
Terwijl de kerken leeglopen en de christelijke godsdiensten hun gelovigen zien weglopen, neemt de religiositeit bij de islam juist toe. Katholieken zoals Lemm zien hier geen probleem in: ze ontkennen als het ware het probleem van de islamisering en dus de verloedering van de Westerse cultuur als leidende stroming.
De Nieuwe Kerk is zeker een plek voor mensen met spirituele noden van het menselijk bestaan. Wel vullen we deze in op een manier die beter is afgestemd op het huidige techo-tijdsgewricht. Dit in tegenstelling met religies die gebonden zijn aan duizenden jaren oude theologie.
Doneer nu:
https://www.voordekunst.nl/projecten/7175-verhalen-uit-de-samenleving-1
Lees meer:
https://cult.tpo.nl/2018/02/02/analyse-debat-paul-cliteur-en-robert-lemm/
Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.
Om te reageren dien je eerst aan te melden.
Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.