In deze video discussieert Sid met de studenten van het Katholiek Hoogstudentenverbond over de betekenis van individu-zijn in deze tijd. Het Nietzscheaanse moment van reflectie en het met beide handen aangrijpen van het eigen leven, stellen het individu in staat om zich kritisch op te stellen tegenover de machten die het individu overvleugelen. Het is júíst de doorontwikkeling van het Nietzscheaanse individualisme, dat het Westen de mogelijkheid geeft tot een zelfstandig moderniseringsproces, dat los blijft van het Chinese model. In dat technocratische model is het individu vooral een radertje in de machine.
(tekst gaat door onder de video)
Startpunt van deze verhandeling is een technologisch beschavingsproces – industrieel, wetenschappelijk, administratief – dat zich wereldwijd voltrekt. China is momenteel één van de voorlopers in het toenemend gelijkschakelen en controleren van burgers, om zo de maatschappelijke efficiëntie te vergroten. Het Westen onderscheidt zich in die zin, dat de genoemde canon een wezenlijke reflectie op dit proces bevat. Jean-Jacques Rouseau (1712 – 1778) schreef sceptisch over de morele wenselijkheid van een voortschrijdend beschavings- en technologiseringsproces, terwijl Friedrich Nietzsche (1844 – 1900) zich opwierp als hartstochtelijk pleitbezorger voor authentiek individualisme te midden van dit proces.
Het zojuist beschreven ‘rationaliseringsproces’ is in de Europese filosofie wezenlijk ondervraagd en zelfs de wenselijkheid ervan is openlijk in twijfel getrokken. Een noodzakelijke voorwaarde hiervoor was de notie van de individuele ziel, die een reflexieve afstand kon innemen ten aanzien van de politiek-maatschappelijke ontwikkelingen. Hierom discussieert Sid met de studenten over Nietzsche, als deel van zijn onderzoek naar de laatstgenoemde notie.
Steun Sid via BackMe om dit belangrijke werk mede mogelijk te maken!
En schrijf u in voor Sids nieuwsbrief! (kijk wel zo nu en dan in de mapjes ‘spam’ en ‘reclame’)
Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.
Om te reageren dien je eerst aan te melden.
Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.