Altijd al willen weten waar vrouwelijke familieleden zich bevinden op dit moment, of zij zich houden aan de thuisblijfregels die zijn opgelegd door de patriarch van het gezin? Dat kan tegenwoordig.
We wisten natuurlijk al lang dat Saoedi-Arabië zeer vooruitstrevend is wat betreft vrouwenrechten. In Saoedi-Arabië mogen de dames sinds kort zelfstandig auto rijden, zonder hun man. Daarnaast heeft de overheid een zeer bijzondere app ontwikkeld.
De app Absher – goed nieuws: ook te downloaden in Nederland! – heeft voor flink wat controverse gezorgd binnen de Amerikaanse politiek. Onder andere Google schaart zich achter de overheid van Saoedi-Arabië om de app niet te verwijderen. Vanwaar de kritiek eigenlijk? Met de app die door de Saoedische overheid is ontwikkeld kun je je familie controleren: waar ze zijn en wat ze doen. Je kan zelfs hun reis live volgen (tracken, dus). Ook kunnen werknemers direct worden gecontroleerd waar ze zijn en wat ze doen. Deze app is een handig middel om opstandige vrouwen of onderdrukte werknemers (slaven) die mogelijk het land willen verlaten onder controle te houden.
Congreslid Jackie Speier sprak zowel Google als Apple streng aan en gaf de waarschuwing mee dat zolang zij een app als Absher toestaan, ze indirect verantwoordelijk zijn voor het in stand houden van de achterlijke culturele dwang binnen de Saoedische cultuur. Google heeft al openlijk geweigerd om de app te verwijderen. Google heeft er natuurlijk belang bij dat zo’n app door de vingers wordt gezien, om de banden met het Saoedische koningshuis intact te houden – en mogelijk zelfs te verbeteren.
Veel Westerse landen doen ook gezellig mee met dit gedoogbeleid. Het gaat immers om een miljardenhandel in grondstoffen tussen Saoedi-Arabië en het Westen. Wel is het opmerkelijk dat Google meldt dat de Absher-app hun servicebeleid niet overtreedt. Wellicht dat Google hier toch nog maar eens kritisch naar moet gaan kijken (maar ik zou m’n geld er niet op zetten).
Feministen in het Westen hebben demond vol van de ‘patriarchale onderdrukking’ door de Westerse man van de vrouw. Benieuwd of ze ook kritiek gaan uiten op deze bizarre overheids-app. Of zal dit weer zo’n gevalletje zijn van dat we hun cultuur – lees: islamitische cultuur – niet mogen veroordelen. Ze hebben immers andere normen en waarden, waar wij niet over kunnen of mogen oordelen. Het zou de moderne feminist sieren als ze de ‘barricade’ opgaat tegen deze vorm van onderdrukking. Gezien de afgelopen decennia van doodse stilte zou ik tijdens het wachten iets anders gaan doen. Kan wel even duren namelijk.
Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.
Om te reageren dien je eerst aan te melden.
Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.