Volgens onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut verspreiden zowel FvD als PVV extreem-rechtse theorieën en bieden ze extreem-rechtse partijen – zoals de NVU – een platform. Onderzoekers van het instituut melden dat door de PVV en het Forum rechtse ‘complottheorieën’ mainstream worden gemaakt. Het voorbeeld dat hier wordt aangedragen is de zogeheten ‘omvolkings’-theorie. De theorie die gedeeltelijk gebaseerd is op een beruchte uitspraak van Richard Nikolaus Eijiro, Graaf van Coudenhove-Kalergi, namelijk dat de Europeaan zoals we die kennen zal verdwijnen en worden vervangen. Dat dit alleen als een complot gezien kan worden en niet simpelweg als een doelstelling die is ontstaan als samenkomst van belangen en idealisten behoort blijkbaar niet tot de mogelijkheden. De truc is natuurlijk het een complottheorie noemen, zodat het hele concept van omvolking an sich in diskrediet wordt gebracht. Ook al sprak de geestelijk vader van de EU er letterlijk over als een nastrevenswaardig ideaal.

Framen

De opvallende link die meteen wordt gelegd is dat deze theorie meteen als antisemitisch wordt geduid; de Joden zouden volgens (extreem-)rechts de schuldige zijn. Later in het ‘onderzoek’ wordt overigens nog wel benoemd dat het opmerkelijk is dat antisemitische complottheorieën voet aan wal krijgen aangezien de PVV een zware pro-Israëllobby er op na houdt. Dit wordt wel genoemd in het onderzoek maar verder niet echt uitgelicht. Dat FvD en de PVV schuldig zijn aan het aanwakkeren van antisemitisme is vrij duidelijk volgens het instituut, zij verbinden zich immers met buitenlandse partijen die ook antisemitisch zijn (niet echt trouwens). Hierbij noemen ze partijen als Vlaams Belang en Lega du Nord en figuren als Jared Taylor (die zelfs volgens de SPLC ook geen antisemiet is; zoek maar op).

Deze ‘naming en framing’ is vrij typisch en dient niet al te serieus worden genomen. Binnenkort zijn er weer verkiezingen, en deze verkiezingen zijn uiterst belangrijk voor de verhoudingen in Nederland. Misschien dat de timing van het verschijnen van het rapport daar één en ander mee te maken had.

Voor de Midterms in Amerika werd Trump ook vaak genoeg een antisemiet genoemd, dit terwijl zowel zijn dochter als schoonzoon – Jared Kushner – joods zijn. Dat Trump de meest pro-Israëlpresident is in decennia wordt natuurlijk achterwege gelaten. Dat Trump spottend de ‘jodenpresident’ wordt genoemd binnen antisemitische kringen benoemt men ook niet.

Hetzelfde gebeurt nu in Nederland. Jarenlang wordt Wilders de lange arm van Israël genoemd en zijn er Kamerleden die inzage willen hebben in achtergrond van de pro-Israëllobby’s achter de PVV. Maar nu ineens zou de PVV – en het Forum – de oorzaak zijn van een opleving in antisemitisme en complottheorieën. Dit is nogal absurd. Eenieder die een beetje kritisch denkvermogen bezit weet dat het onnozel is om PVV en FvD de schuld te geven van de opleving van antisemitisme en  ‘complotdenken’.

Complotten

Vergeet niet dat de antisemitische complottheorieën al verspreid werden in de tijd van de Tsaren in Rusland; de communisten dachten ook graag in complotten. Antisemitisme is ook iets wat sterk leeft bij extreem-links (zie recente schandalen rondom het leiderschap van de Women’s March), natuurlijk bij islamisten en ook bij veel reguliere moslims, die ‘de Joden’ (de Eeuwige Jood?) als de bron van al het kwaad zien. Oh ja, en Hitler was een bewonderaar van de islam en lamenteerde dat de jihad tegen Europa eerst bij Tours werd gestopt en daarna aan de poorten van Wenen. Oh ja, en hij was bijzonder vriendschappelijk met de grootmoefti van Israël. Volgens de guilt by association-logica van het Verwey-rapport is de islam dus eigenlijk het probleem. Maar gelukkig weten we allemaal dat moslims niets dan liefde voor hun ‘broeders in Abraham’ voelen.

Het ‘onderzoek’ van het Verwey-Jonker instituut is niet veel meer dan een poging om de uitdagers van de gevestigde politiek een negatief stempel te geven in de hoop dat mensen daarom schrikken en niet op zo’n partij zullen gaan stemmen. Gelukkig zijn de meeste mensen zelf in staat om een oordeel te vellen over de PVV en het Forum.

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld