Dit is een artikel van Frits Bosch

Harvey Weinstein is veroordeeld tot 23 jaar. Aanvankelijk vond ik het vanzelfsprekend dat hij fors bestraft zou worden. Straf ja, maar is 23 jaar niet te fors? Vrouwen wijzen mij de weg. Econoom dr. Heleen Mees vertelt in De Volkskrant in detail welke grenzenloze en frequente seks de slachtoffers met Weinstein hadden. Ze waren er supertrots op en ze vereerden hem. Mees is een ervaringsdeskundige, zij dweepte met Willem Buiter, ex-hoofd econoom van Citigroup. Weinstein dacht dat de seks een transactie was: “ik krijg je seks, dan krijg jij een filmrol.” Daarom begrijpt hij het vonnis niet. Pas vele jaren later gaan de bedgenoten klagen. Het zal ook gebeurd zijn “ik krijg je seks, maar helaas krijg jij geen filmrol. Sorry, volgende keer beter.” En dan treden de begrijpelijke frustraties op en wraak.

Donna Rotunno, Weinstein’s advocaat, is laaiend. Ze vindt het vonnis ridicuul en onrechtvaardig. Advocate Natasha Harlequin noemt het vonnis absurd. De veroordeling stond al vast. De omstandigheden zijn onvoldoende meegewogen. Personeelsmanager Dan Zhu van New Xi Chen vertelt haar kandidaten: “je hebt telkens een keuzemogelijkheid. Wees niet naïef en wees je bewust wat die man eigenlijk wil. Geef aan je dochters mee dat tijdig een rode lamp gaat knipperen. Maar ik constateer dat er vrouwen zijn die via het bed de positie bedingen die ze wensen. Dat zie of hoor je niet, maar het gebeurt wel.” De vrouwen hebben telkens toegegeven aan de macht van Weinstein. Het is een leermoment voor mannen én voor vrouwen. Mannen, misbruik je macht niet! Vrouwen, geef er niet aan toe! Rotunno zegt dat ze zelf nooit in zo’n slachtofferrol zou komen. Ze vermijdt het om ooit in zo’n positie te komen. Die keuze maakten ze niet.

Grenzen moet je zelf bewaken

Psychiater dr. Esther van Fenema: “seksuele malversaties kunnen samenhangen hoe men zich als vrouw opstelt. Belangrijk is dat men weerbaar is opgevoed, waardoor vrouwen de grenzen naar mannen toe al van jongs af scherp hebben leren definiëren. Als die grenzen niet goed bewaakt worden zie je vaak trauma’s optreden.” Dat is niet ‘blaming the victim’. Vrouwen moeten voelhorens ontwikkelen, niet dwepen, keuzes maken waar ze later achterstaan. Feministen ontkennende feiten. Hoe komt dat?

Evolutionair psychologe dr. Griet Vandermassen schrijft in haar boek “Darwin voor dames” dat feministen een hoop teksten lezen, maar nooit iets wat opvattingen zouden ondermijnen. Dat is een menselijke reflex. Het heet bevestigingsvooroordeel. Mensen zoeken vooral informatie op die in hun straatje past en informatie die er niet in past wordt sowieso verworpen. VanderMassen raadt ons aan een grotere waardering te creëren voor typisch vrouwelijke eigenschappen in plaats van vrouwen in een typisch mannelijk patroon te dwingen. De stereotypen blijken accuraat zodat we een goed beeld hebben welke eigenschappen bij mannen en vrouwen horen, maar je moet niet generaliseren.

De Verenigde Staten staat nu voor de fundamentele vraag of het huidige rechtssysteem rechtvaardig is als dit vonnis in hoger beroep zo blijft staan. Napoleon Bonaparte: “Al mijn oorlogen waren een bagatel, vergeleken met de oorlog die op een dag tussen mannen en vrouwen zal uitbreken”. Dat moeten we koste wat kost vermijden.

Frits Bosch, auteur van “Feminisme op de werkvloer”

     

 

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld