Dit is deel 2 van ‘Ingezonden: ontluikend multiculturalisme in Oost-Europa?’ Deel 1 vindt u hier.

De situatie op de Balkan: Hongarije, Roemenië en Bulgarije

De staten op de Balkan kennen een eigen dynamiek die afwijkt van de situatie in Polen en Tsjechië. Hier bestaan al sinds lange tijden spanningen langs voornamelijk etnische breuklijnen.

Demografisch gezien is de sterke krimp is de van de autochtone bevolking in alle Balkanstaten het meest problematisch: Roemenië zal bijvoorbeeld tot 2100 waarschijnlijk acht miljoen inwoners verliezen. Deze leegloop en de daaruit volgende sociale versplintering wordt versterkt door een proces waarin minderheden sterk tot zeer sterk zullen groeien. Die trend manifesteert zich het sterkst in Hongarije.

De groei van de Roma-gemeenschap

Op dit moment behoort nog 90% tot de Hongaarse meerderheid. In de toekomst zal hun aandeel in de totale bevolking snel dalen. De voornaamste groeier zal de Roma-minderheid zijn. Het exacte aantal Roma is onderwerp van controverse, maar de meeste demografen schatten dat er op een bevolking van tien miljoen inwoners 750.000 Roma wonen. Hun geboortecijfer ligt op dit moment vier keer zo hoog als dat van de Hongaarse bevolking. Data van de regering laten zien dat Roma op middellange termijn in enkele districten de meerderheid zullen vormen.

Etnische en sociale spanningen

De relatie met de Hongaarse meerderheid is gespannen en er vinden regelmatig over en weer geweldsuitbarstingen plaats, waarbij niet zelden ook dodelijke slachtoffers vallen. In het Oosten van het land is het aantal Roma toegenomen tot een derde van de bevolking en dit gegeven heeft aanzienlijke sociale spanning tot gevolg. Ook in andere delen van het land vindt deze trend in meer of mindere mate plaats. De hamvraag is wat deze “ziganisering” met de Hongaarse identiteit en de sociale vrede in het land zal doen. Stemmen binnen de Roma-gemeenschap pleiten bijvoorbeeld al voor een referendum over de vraag of het geen tijd is voor de inrichting van autonome deelstaten.

De situatie in Roemenië

Deze etnische versplintering vindt ook plaats binnen Roemenië, waar de Roemeense meerderheid op gespannen voet staat met zowel Roma en de Hongaarse minderheid in Transsylvanië. Ook in Bulgarije ontstaat een patstelling tussen de Bulgaarse meerderheid, de Turkse minderheid en Roma. Het gecumuleerde aandeel van de laatste twee bevolkingsgroepen kan volgens schattingen van Eurostat oplopen tot 25% van de totale bevolking. Daarbij is de emigratie uit Bulgarije zo hoog dat er in studies zelfs al gesproken wordt van een demografische ineenstorting, waarin gemarginaliseerde minderheden assertiever zullen optreden.

Conclusie

De etnische versplintering van Oost-Europa is een onbekend fenomeen. Toch blijft het een feit dat het immigratiebeleid en de daaruit volgende sociale versplintering van de betreffende landen in wezen niet afwijkt van West-Europa. De vraag rijst of de Europese identiteit nog wel een toekomst heeft nu ook de Oost-Europese natiestaten hun “Mehrheitsgesellschaft” zien vervagen. Etnische minderheden zullen hun plaats opeisen in de samenleving waarin ze vandaag de dag nog gemarginaliseerd zijn. Spanningen en polarisering zullen toenemen. Zullen Oswald Spengler en Douglas Murray dan toch gelijk krijgen en zijn de dagen van Europa geteld?

Relevante bron: Roberts, Lance W.; Ferguson, Barry; Bös, Mathias (1 februari, 2013). Multicultural Variations: Social Incorporation in Europe and North America.

 

U zag waarschijnlijk al dat dit een ingezonden artikel is. Hebt u iets interessants te vertellen?

Stuur het op naar info@denieuwezuil.nl!

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld