Er is wel sprake van ‘eenheid van de Kroon’ die volgens sommige rechtsgeleerden tot geheimhouding noodzaakt. De onschendbaarheid van de Koning veroorzaakt immers dat overleg (of verschil van mening) met de vorst niet openbaar gemaakt kan worden. Daar is hier geen sprake van en het lijkt erop dat het kabinet over de coronaperiode wat te verbergen heeft, want daar gingen die SMS-jes over. Vanzelfsprekend moet de Kamer, voor zoveel die zichzelf als controleur van de uitvoerende macht nog enigszins serieus wil nemen, hierop in actie komen. Afgelopen week schoffeerde het kabinet de Kamer nog met de weigering een motie uit te voeren over de digitale identiteit; een wanproduct uit de koker van de ongekozen EU. De Staatssecretaris (D66) meende dit te moeten doen “omdat we in Europa toch niets te vertellen hebben”. Als dat zo is, dan moeten we toch beslist ook wat minder te betalen hebben aan de EU. Zeker nu een land als Qatar al een deel van de bezoldiging van de Brusselse ambtenaren voor haar rekening neemt en daarmee aantoont dat de EU corrupt is tot op het bot.
Journalisten
De coalitie en de linkse partijen hebben zich in het recente verleden grote zorgen gemaakt over de veiligheid van de journalisten. Dat weerhield D66-er Tjeerd de Groot, toch al geen toonbeeld van een democraat, er niet van om een Joodse journalist van kleur een ‘fascist’ te noemen. Dat zou zijn omdat deze journalist namens Omroep Ongehoord Nederland de microfoon hanteerde, die door De Groot en zijn collega’s kennelijk als een fascistische omroep wordt beschouwd. De kwestie is dus kennelijk dat als staatsjournalisten van de NOS een sticker op hun rug krijgen geplakt met de tekst ‘nepnieuws’, er sprake is van “geweld tegen journalisten”. Maar dat is dan weer niet het geval kennelijk wanneer een journalist door een politicus fascist wordt genoemd. Merkwaardig.
Omroep Ongehoord Nederland doet aangifte tegen @TjeerdD66 wegens smaad en/of laster. Waar gaat de #democratie heen als Tweede Kamerleden journalisten zo uitschelden? #D66 #TweedeKamer #ongehoordnieuws https://t.co/1ymijbkCDd
— Arnold Karskens (@arnoldkarskens) December 8, 2022
Sociale media
In de VS is duidelijk geworden dat de presidentsverkiezingen niet eerlijk zijn verlopen. Social mediabedrijf Twitter werd ontmaskerd als kwade genius achter het manipuleren van berichtgeving op hun forum, ten gunste van de Democraten. Uit de laatste bekendmakingen blijkt dat ook de Amerikaanse veiligheidsdiensten zich in samenspanning met de Democratische partij bemoeiden met de berichtgeving op dat medium. De methoden die Twitter daarbij hanteerde (verbanning van het medium of het voorkomen van verspreiding van Republikeinse berichten) zijn ook waargenomen op b.v. Facebook. Dat roept toch de vraag op hoe dat inmiddels in Nederland (en Europa) is geregeld?
Als onze premier al informatie laat verdwijnen voordat de Kamer daar kennis van kan nemen, waarom zou het kabinet dan niet afspraken hebben gemaakt met grote social mediabedrijven om hier en daar even wat te wissen? Afspraken met het WEF blijken ook ‘bindend’ maar kunnen niet openbaar gemaakt worden omdat het WEF daartegen bezwaar heeft. Dat is echter geen argument, omdat onze regering grondwettelijk is gehouden tot het geven van openheid over haar beleid. Jammer voor het WEF.
Toch komt het op een veelheid van terreinen niet tot die openheid. Waarom? Is de regering een vijand van het eigen volk geworden? Het heeft er alle schijn van, maar als het aan de PvdA van Attje Kuiken ligt mag ik dat niet zeggen. Enfin: ze kletst ook maar raak namens die krappe 20.000 kiezers…
.