In het kader van een fraudeonderzoek hebben aanklagers vorige week vrijdag in Brussel 16 huizen doorzocht en beslag gelegd op maar liefst 600.000 euro in contanten. Dat contante geld werd naar verluid aangetroffen bij een lid van het Europees Parlement.

Door: Ton Nijhof

Het Europees Parlement reageerde daarop dit weekend dat het de bevoegdheden en taken van een van zijn ondervoorzitters, de Griekse socialiste Eva Kaili, had opgeschort in het kader van het Belgische onderzoek. Aanklagers zeiden dat ze al maanden vermoedden dat een Golfstaat probeerde de besluitvorming in Brussel te beïnvloeden. Het vermoeden bestaat dat het om de golfstaat Qatar gaat, waar momenteel het (niet onomstreden) wereldkampioenschap voetbal voor landenteams wordt afgewerkt. Bij de toewijzing van dit toernooi zouden officials van de Wereldvoetbalbond FIFA zijn omgekocht met aanzienlijke miljoenen dollars en bovendien zou de bouw van de stadions veelal onder condities van regelrechte slavernij zijn uitgevoerd. Deze laatste praktijk is, evenals omkoping, in Arabische staten vrijwel gemeengoed.

Fraude

Volgens voorzitter Metsola van de plenaire vergadering van het Europarlement werd “de Europese democratie aangevallen”. Dat is een nogal potsierlijke opmerking en tekenend voor het matige benul van democratie wat onder de Europarlementsleden heerst. Het EU-Parlement en de meeste van de leden hebben zich in het verleden altijd heftig verzet tegen strengere integriteitsregels en een effectief handhavingssysteem. Dat zou de bewegingsruimte voor de Brusselse grootverdieners teveel beperken.

Het is nu duidelijk waarvoor die bewegingsruimte wordt benut, want de kans dat dit geval op zichzelf staat en een uitzondering is mag als verwaarloosbaar worden beschouwd. Het Europarlement hangt waarschijnlijk van fraude aan elkaar omdat het hele EU-gebouw op verkeerde fundamenten rust.

Flutonderzoeken

Het transparantieregister van de EU zit vol mazen en vrijwillige elementen: de subcommissie mensenrechten van het Parlement was bijvoorbeeld opdrachtgever van Fight Impunity, een NGO o.l.v. ex-parlementariër en eveneens fraudeverdachte Panzeri, om rapporten op te stellen. Deze club stond opmerkelijk genoeg niet vermeld in het z.g. ’transparantieregister’. Op basis van de activiteiten had Panzeri’s NGO Fight Impunity wel in deze databank moeten staan, aldus het registersecretariaat in een e-mail. Maar aangezien zij niet wettelijk verplicht zijn om zich te registreren, is er uiteraard ook geen middel om het overtreden van deze ‘gedragscode’ aan te pakken.

Zo kunnen parlementsleden en ex-parlementsleden elkaar keurig een flinke financiële bal toespelen; op kosten van de Europese belastingbetalers. Dat het hier telkens om zeer forse bedragen gaat en buitengewoon geringe inspanningen, hoeft geen betoog. De meeste ‘onderzoeken’ zijn flutonderzoeken, dienen geen enkel zinnig doel en hebben alleen een ronkende naam.

Nederlandse Parlement niet brandschoon

Intussen blijkt het Nederlandse Parlement ook niet brandschoon. Vijftig (ex of huidige) Parlementsleden hebben nog steeds geen opgave gedaan van neveninkomsten. Voor dat vergrijp werd onlangs partijleider Baudet van het FvD nog geschorst in de Kamer. Kamervoorzitter Bergkamp is wel de minst gerede partij om deze zaak aan te pakken; zij slaagt er zelfs niet in om de door haarzelf in gang gezette poging om de Kamer tot een ‘veilige werkomgeving’ te maken, tot een goed einde te brengen. De Telegraaf meldde dat gisteren: de problemen zijn onder haar bewind juist toegenomen.

Er is in ons land en in Europa een teveel aan instituties die beweerdelijk de democratie dienen, maar in werkelijkheid zijn opgetuigd om brekebenen die in een gewone maatschappij geen schijn van kans op enige furore van betekenis maken, levenslang van prachtige salarissen te voorzien. Een blik op de personele samenstelling van het Kabinet bevestigt dat beeld nadrukkelijk.

Nederland heeft in deze EU niets te zoeken. Eerst maar eens democratische orde op zaken stellen in eigen huis.

——————–

 

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Geef een antwoord

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld