De quote van de dag komt voor rekening van de Castricumse wethouder Paul Slettenhaar; ‘Rutte heeft gevochten als een beest’. Waarschijnlijk moeten we dan de fysieke kwaliteiten van Rutte niet in aanmerking nemen, want het ziet er niet naar uit dat onze premier een reep chocolade in stukjes kan breken, laat staan dat hij potten heeft gebroken in de EU. De VVD-fracties kunnen maar beter snel beginnen met het uitpakken van hun bureaus en de ellende verbranden.

Door: Ton Nijhof

Premier Rutte heeft, ondanks een felle reclamecampagne door de NPO, in Europa over de Noord/Zuid-transfers van ons geld, net zoveel klaargespeeld als helemaal niks. Helemaal niks is nog beter. Het vetorecht op deze bijzondere EU-uitgaven zijn we kwijt. En hoe de hervormingen worden vastgesteld, gebeurt per gekwalificeerde meerderheid, waarmee eveneens een precedent is geschapen. De zuidelijke lidstaten kunnen de voorwaarden bepalen en Nederland kan amper op de rem trappen. Het is alsof u en ik naar de bank gaan en onder eigen voorwaarden de muntjes opeisen.

Europese belastingen

Doordat de Europese Commissie via de zogenaamde ‘plastictaks’ en een ‘effectentaks’ ook nog eens rechtstreeks belasting gaat heffen bij de Europese burgers, overschrijdt het gezelschap een principe waarvoor ze bij uitstek niet zijn gekozen: de soevereine staten van hun soevereiniteit ontdoen. Nog niet zo heel lang geleden werd men voor dergelijke handelingen gefusilleerd.

Eerder nog riep een groep lokale VVD’ers Rutte in een brief op niet akkoord te gaan met de uitgifte van eurobonds, het gezamenlijk Europees schuldpapier. Die euro- of coronabonds komen er niet, al gaat de Europese Commissie voor het herstelfonds wel geld lenen op de kapitaalmarkt. De groep bezorgde VVD’ers reduceerde de eisen later tot de oproep niet akkoord te gaan met giften, maar uitsluitend met leningen onder strenge voorwaarden. Daar heb je ook niets aan met Zuid-Europese staten, maar soit. Een halve dop is nog net geen leeg ei.

‘Valt wel mee’

Volgens VVD-fractieleider in de Tweede Kamer, Klaas Dijkhoff valt de schade wel mee: “Ik ben het bijvoorbeeld eens met al die lokale VVD’ers die schreven dat eurobonds geen goed idee zijn. Ook niet als je ze ‘coronabonds’ noemt of op een andere manier een permanente transferunie inricht. Dan stroomt er gewoon permanent belastinggeld van Noord- naar Zuid-Europa. Dit staat ook niet in het akkoord.” Ook gelooft hij nog in de noodrem: “Dat betekent ook dat wij, dat Nederland, aan de rem moeten kunnen trekken als de afspraken niet worden nageleefd.

Tja. Dan zal Dijkhoff ook nog wel in Sinterklaas geloven, al begint hij te twijfelen aan Zwarte Piet sinds Lewis Hamilton zo knap op één knie kan leunen..

Pak de bureaus maar vast uit jongens en meisjes. Jullie tijd zit erop en er is nu wel genoeg naar de bliksem geholpen.

——————–

 

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Geef een antwoord

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld