Dat het mindere tijden zijn voor de SP, weet iedereen inmiddels wel. Qua politieke invloed – en met name op regionaal gebied – is de SP flink achteruit gegaan. De linkse stemmer is massaal in de ban van identitair links – de beruchte identiteitspolitiek van GL, D66 en PvdA – en heeft steeds minder oog voor het klassiek linkse verhaal. Klassenbewustzijn of economische ongelijkheden zijn secundair geworden, zo lijkt het haast wel. ‘Progressief Links’ is helemaal in de ban van magische woorden zoals ‘diversiteit’ en ‘inclusiviteit’. Veel gebruikt, veel mee gepronkt, zelden helder gedefinieerd.

Verloren machtsstrijd

Afgelopen dagen werd een volgend feit pijnlijk: de SP verliest ook macht in haar buitenparlementaire netwerken. De massale steun van het pensioenakkoord van de FNV-leden is opnieuw een forse klap in het gezicht van de SP. Met name omdat de PvdA voorlopig de machtsstrijd binnen de FNV lijkt te hebben gewonnen. Op een tweet van Lillian Marijnissen na bleef het akelig stil bij de prominenten van de SP. Het verlies binnen de FNV komt waarschijnlijk hard en mogelijk onverwacht aan.

Veel SP-stemmers zijn niet te spreken over het pensioenakkoord en balen dat de ‘socialisten’ niet door blijven strijden. In hun optiek is het een desastreus akkoord. Het is voornamelijk pijnlijk omdat de SP veel nauwe banden heeft met de FNV. Zowel Ron Meyer als Lillian Marijnissen zijn oud-vakbondsbestuurders, iets wat al altijd de kracht was van de SP. De afgelopen jaren is de SP dé uitgesproken stem op links als het erom gaat de pensioenleeftijd terug te brengen naar 65.

Partijkoers

Bij de afgelopen Tweede Kamer-verkiezingen kreeg de SP zeer veel stemmen van leden van vakbonden. Dit ook vanwege hun verkiezingsretoriek om de AOW-leeftijd terug te brengen naar 65. Dat de stemmingsuitslag nu massaal een ‘JA’ heeft gegeven, kan dan ook terecht worden opgemerkt als een klap in het gezicht van de SP. Na jaren te hebben gewerkt aan meer netwerken en prominenten binnen de vakbonden – met name om de PvdA als concurrent te verslaan – blijkt dit dus eigenlijk voor niks te zijn geweest.

De vervolgvraag die direct kan worden gesteld luidt: wat gaat er nu gebeuren met de socialisten binnen de FNV na zo’n duidelijke uitslag? De PvdA lijkt de afgelopen jaren na de desastreuze val van afgelopen Kamerverkiezingen weer een beetje terug te komen als middenpartij. Iets wat direct ten koste gaat van de positie en invloed die de SP genoot binnen de linkse wereld.

De komende tijd gaat de strijd tussen de PvdA en de SP betreffende invloed en mandaat gewoon door. De vraag is hoe de SP hier uit gaat komen, want als zij zich niet snel aan de situatie aanpassen, zal de partij compleet gemarginaliseerd worden.

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld