Zet de datum 6 november maar alvast in je agenda. Deze dag zal voor de (nabije) toekomst veel gaan betekenen. Trump krijgt die dag een duidelijke ‘ja’ van zijn achterban – of Antifa en de deugpolitie hebben toch genoeg kunnen doen om de publieke opinie voldoende te veranderen. Zoals Steve Bannon het al zei: “Midterm is a referendum on the Trump presidency“. Spannend gaat het zeker worden, sinds de verkiezing van Donald Trump is de sfeer in de VS zeer gespannen. In de documentaire van Steve Bannon zien we al dat zijn presidentschap en de aanloop richting deze midterm een oorlog is. Framing, demonisering, #MeToo-campagnes – alles wordt door de Democraten en social justice warriors (het verschil is niet altijd even duidelijk) uit de kast gehaald om te voorkomen dat Trump nog veel langer serieuze macht blijft houden.

Veel mensen koesteren de hoop dat, mochten de Democraten een verkiezingswinst behalen op 6 november, de impeachment voor Trump dichterbij zal komen. In het Congres hebben de Republikeinen op dit moment immers een voorsprong en voor een impeachment is een meerderheid wel zo handig. Een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden of de Senaat – het liefst natuurlijk allebei – zou een goede opsteker zijn voor de Democratische Partij. Ook zal bij verlies van een Republikeinse meerderheid het veel meer moeite kosten om wetten door beide Huizen te krijgen. Sowieso zijn de Democraten in nagenoeg alle opzichten anti-Trump, dus meestemmen met wetsvoorstellen – ook al passen ze binnen hun eigen ideologische kader – zullen ze niet gaan doen.

Maar zo dystopisch moeten we misschien niet denken. Het voordeel van de huidige Republikeinse meerderheid is dat wetsvoorstellen direct naar de president gaan omdat ze door een meerderheid gesteund worden. De economie groeit onder Trump en het MKB bloeit op door de recente belastingverlagingen. Veel mensen zien vooruitgang. Een goed voorbeeld van een stad die ook doorheeft dat de Democraten in feite niks voor ze doen is Chicago. De stad is van origine een Democratisch bolwerk, al sinds Kennedy stevig in handen van de Cook County Democrats – die op dit moment 48 van de 50 stadszetels in handen hebben. Sinds kort horen we vanuit dit ‘blauwe fort’ echter eindelijk geluiden van onvrede richting de Democraten. Aan de corruptie en de armoede is eigenlijk niks gedaan, het is alleen maar erger geworden. De verwachting zal niet meteen zijn dat Chicago stante pede een rood bolwerk gaat worden en dat de Republikeinen daar dus gaan winnen, maar de frictie met de Democratische partij is zichtbaar. Mensen worden ‘wakker’ en beseffen dat de Democraten hen alleen nodig hebben als stemvee, aangezien ze zich niet bezighouden met het oplossen van hun problemen.

De Midterm Elections:

De midterm fungeert als een goede populariteitspeiling, iets wat historisch gezien niet zo’n fijn voorteken is voor Trump. De laatste drie presidenten – Clinton, Bush en Obama – leden alle drie flinke verliezen bij de midterms. Soms zelf zo erg dat ze hun meerderheid verloren. Wel moet gezegd worden dat Trump in de populariteitspeilingen nooit echt als favoriet eruit kwam, zelfs niet vlak voor de presidentsverkiezingen. Toch won hij. Dit zegt dus waarschijnlijk meer over de peilingen en de opiniepeilers. Peilen zij nog wel accuraat? Wellicht niet, aangezien een zeer groot deel er bij de presidentsverkiezingen compleet naast zat. Trump ligt natuurlijk onder vuur vanwege het Rusland-onderzoek – dit blijft gevoelig liggen voor patriotten, alhoewel bewijs tot op de dag van vandaag ontbreekt en mogelijk ook nooit gevonden zal worden – en de lopende kwestie met rechter Brett Kavanaugh, die zoveel media-aandacht genereert dat het bijna lijkt alsof links Amerika het Rusland-onderzoek al weer is vergeten. Ook speelt de kwestie rondom Stormy Daniels nog steeds, en deze zal vermoedelijk ook wel weer flink wat media-aandacht opeisen; Trump-bashen doet het altijd goed.

Volgens peilingen maken de Democraten een goede kans om het Huis van Afgevaardigden te winnen. Het aantal zetels binnen het Huis is proportioneel aan het aantal inwoners van een staat. Een staat als Texas levert dus veel zetels op, staten met weinig inwoners leveren niet – hier ging Hillary Clinton de fout in bij de laatste verkiezingen. In totaal zijn er 435 zetels. 218 zijn er nodig voor een meerderheid; de Republikeinen hebben er nu 240. Belangrijk detail is dat dat het hele Huis opnieuw gekozen wordt. De kans dat de Democraten een meerderheid weten te winnen in de Senaat is zeer klein. Er komen 35 zetels van de 100 vrij. Van deze 35 zijn er 26 nu in handen van de Democraten en de andere 9 dus van de Republikeinen. Dit betekent dat de Democraten sowieso eerst moeten proberen hun 26 zetels te behouden en er nog twee te zien veroveren op de Republikeinen om een meerderheid te vormen. Dit is een vrij onwaarschijnlijk scenario, aangezien de zetels in handen zijn van vrij trouwe Republikeinse staten.

Dystopie of utopie?

Als de Democraten onverwacht winnen en ze behalen een meerderheid in het Huis en de Senaat dan zal het proces tot impeachment beginnen. Dit zal betekenen dat de hoorzittingen over Trump- en van alles en nog wat- zullen starten. Wel moet direct worden gezegd dat om Trump af te zetten er een tweederde meerderheid nodig is in de Senaat. Deze meerderheid is onmogelijk te behalen deze verkiezing. Ook al zullen er Republikeinen zijn die Trump zwaar verachten, ze gaan niet publiekelijk een impeachment steunen tegen een president van hun eigen partij. Ook al is de agenda van Trump een die tegen het zere been stoot van het establishment van de Republikeinen.

De Democraten begonnen al vrij snel na de verkiezingen met de roep om impeachment, de slimme media-adviseurs – waaronder Steve Bannon – hebben de roep om impeachment óók meegenomen in politieke slogans en oneliners. Echter met een hele andere twist, namelijk: als impeachment gebeurt, is het jullie – de stemmers (beter gezegd: de niet-stemmers) – fout. Dit is iets wat Trump bij de rally in Montana ook riep.  Hiermee hoopt het team van Trump de Republikeinse aanhang van de bank te sleuren en naar het stemhok te krijgen. Er staat namelijk veel op het spel. De economische ontwikkeling en de lastenverlaging kan alleen blijven doorgaan met een meerderheid die Trump steunt, iets dat kan worden behouden als zijn aanhang gaat stemmen. Dit is namelijk iets waar het – gelukkig – fout ging bij Obama; zijn aanhang schatte het belang van de midterms verkeerd in.

De komende tijd zal de mediamachine der demonisering volle uren maken. Ook de pers in Nederland zal blijven proberen – uitzonderingen daargelaten – om Trump in een kwaad daglicht te zetten. We kunnen namelijk niet hebben dat mensen ineens ‘wakker’ worden en beseffen dat Trump wel degelijk vooruitgang boekt en Amerika inderdaad weer groot(s) maakt. Hoe dan ook zal het medialandschap de komende tijd het decor van een grote oorlog worden; linkse deugers zullen niet schuwen om alles uit de kast te halen. Ook zullen we genoeg berichten krijgen over de Russische rechtse internettrollen die ons beïnvloeden via Twitter. De strijd is nog maar net begonnen.

Lees meer:

http://www.novini.nl/trumps-victorie-startpunt-nieuwe-reformatie/

https://politiek.tpo.nl/2018/05/30/sid-lukkassen-michiel-de-weger-bewijst-politiek-is-nu-meedogenloos-pragmatisme/

 

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld