Dit is een artikel van Ton Nijhof

Tot dusver merken de Europese landen die zich hebben verenigd in de ‘Europese Unie’ nog bitter weinig van enige Europese solidariteit. Nederland ontvangt 25 miljoen euro en België 31 miljoen euro (6 voor Vlaanderen en 25 voor het veel minder zwaar getroffen Wallonië) als bijdrage in de bestrijding van het coronavirus. Het zijn druppels op een gloeiende plaat en toont eens te meer de bureaucratische lamlendigheid van dit megalomane, overbodige instituut.

In schril contrast met de zuinige reacties en complete machteloosheid die men in de Brusselse (luxe) kantoren uitstraalt naar de EU-landen, staat de ruimhartigheid en snelheid van handelen waar het de steun aan Noord-Afrikaanse landen betreft; Tunesië en Marokko krijgen respectievelijk 250 miljoen euro en 450 miljoen euro steun van de Europese Unie (EU) in de strijd tegen het coronavirus. De Europese Unie geeft Tunesië 250 miljoen euro steungeld. Dat kondigde Patrice Bergamini, de EU-ambassadeur in Tunesië, zaterdag aan. 17 miljoen euro wordt direct overgemaakt, de rest van het geld wordt gespreid over de komende twee jaar. Het ziet er naar uit dat de EU, na het zorgvuldig openhouden van de grenzen voor deze volkeren, nu ook de sluizen openzet om de achterblijvers een vleugje EU te laten opsnuiven.

Waar de Brusselse solidariteit voor de Afrikaanse ‘failed states’ precies democratisch werd afgezegend blijft natuurlijk een raadsel: daar hebben de deplorables zich niet mee te bemoeien. Laten we ons eerst realiseren dat Marokko op het moment dat de EU met dat bericht schoorvoetend naar buiten kwam, 516 besmettingen wist te noteren, Belgie 11.000 en Nederland bijna 12.000. Dan moeten wij vaststellen dat Marokko € 870.000,= steun per patiënt ontvangt, terwijl de EU-landen België het met € 2.818,= en Nederland met € 2.083,= per patiënt moeten doen.

Dat ziet er nu niet direct uit als een onverslaanbaar bewijs dat de Europese onderlinge solidariteit in de EU een geweldige motor heeft gevonden. Eerder lijkt het erop dat de EU vaart maakt met haar eigen ondergang, want dit is natuurlijk van een orde die de kraaien dwingt om op hun rug over het continent te vliegen. De arme beesten kunnen het armzalige geschutter ongetwijfeld ook niet meer aanzien.

Iran

Het is met steun aan Afrikaanse landen of in het Midden-Oosten nog nooit voorgekomen dat het geld uitsluitend werd besteed aan het doel waarvoor het bestemd was. Veelal verdwijnt veel meer dan de helft van dergelijke bedragen in de zakken van de machthebbers, die dat vervolgens weer in Zwitserland of Liechtenstein parkeren. Ook Iran, dat 20 miljoen over de longen mag opsnuiven van de EU, zal dat grotendeels overmaken aan ‘geestelijk leider’ Ali Khamenei. De Amerikaanse ambassade in Iran heeft vorig jaar getaxeerd dat de Iraanse ‘geestelijk leider’, Ali Khamenei, een privévermogen van meer dan maar liefst $ 200 miljard bezit. Het betreft geld dat voor het grootste deel achterover werd gedrukt uit buitenlandse hulp en buitenlandse handel. Reuters hield in 2013 nog rekeningen met een vermogen van $ 95 miljard op de geheime rekeningen van deze schatrijke handelaar in semi-religieuze nonsens en bovennatuurlijke tovenarij. Geen slechte score voor iemand die namens God leiding zit te geven aan een land.

De EU kortom, noteert blunder na blunder en het is allang geen kwestie van tijd meer voordat de burgers inzien dat hun zuurverdiende centen bar slecht worden besteed door de gestoorde moraal in de Brusselse kantoren. Nu de Italianen, na de Britten ook al bewegingen maken richting de uitgang, zou men toch verwachten dat uiteindelijk het verstand in de EU zou zegevieren.

Maar zelfs dat lukt hen dus niet.

 

Ton Nijhof is Bedrijfskundige en – samen met dr. Sid Lukkassen – auteur van het rauwe boek ‘De Afrekening’. Hij is tevens voorzitter van de Stg. De Nieuwe Zuil, redacteur van Sta-pal.nl en behoort samen met Mat Herben tot de enig overgebleven erfgenamen van Prosper Ego’s ‘Oud Strijders Legioen’ / Sta-Vast.

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld