Dit is een artikel van Ton Nijhof

In de politiek zijn maar drie zaken die werkelijk van belang zijn: geld, seks en macht. Al het andere is nonsens en als verklaringsmodel voor het vaak bizarre handelen in de politiek zelf, dan wel hun bijwagens voldoet het goed. Met geld kun je zowel seks als macht kopen en met seks kun je zowel macht verkrijgen en ook geld. Als je uitsluitend macht hebt, dan neem je gewoon van beiden wat je past.

Politici hebben macht en nemen dus simpelweg uw geld (desnoods onder dreiging van deurwaarders-geweld) en spelen er mooi weer van. Een perfect voorbeeld daarvan is de Europese Unie. Het gezelschap wat de lakens daar uitdeelt – de z.g. ‘Europese Commissie’ – is in geen enkele verkiezing gemandateerd voor dat gedoe, maar ondertussen zitten wij er wel mee opgescheept en de dames en heren claimen net zoveel geld als hen goeddunkt. Ligt er een land dwars? Dan schakelen zij de ‘Riefenstahl-devisie’ in om met een flinke dosis propaganda alsnog hun inkomstenstroom veilig te stellen.

EU wil meer geld

Hoe dat precies werkt, bleek nog onlangs toen bekend werd dat BNN-VARA (wie anders) een flinke buidel met EU-geoormerkt geld ontving en daarmee direct een podcast financierde en publiceerde, met als gast Gert Jan Koopman, de directeur-generaal Budget van de Europese Commissie, de hoogste Brusselse ambtenaar op het gebied van de financiën. De ‘financiering van Europese mediaprojecten’ werd in dit geval dus als onvervalst propagandamiddel ingezet, want dit financiële genie uit de Europese rangen kwam in de podcast vertellen dat Nederland zich maar beter niet kan verzetten tegen de Brusselse eis voor méér geld van de Nederlandse belastingbetaler. De titel van het programma was dan ook ‘Nederland kan verzet beter opgeven’, waarmee werd verwezen naar het vormelijke tegenstribbelen van onze premier tegen een hogere Nederlandse bijdrage aan de EU.

En zoniet? Nou: misschien gaat een Europees leger Rotterdam wel platbombarderen, wie zal het zeggen.

Het ‘frame’ was weer gemaakt. Andere media namen de teneur van deze propaganda onmiddellijk over, kennelijk in de blijde verwachting van de geboorte van nog meer geld en de NOS gaf er op hun website ook zegen aan uiteraard: ‘EU-korting voor Nederland wankelt in begrotingsonderhandelingen’. Wie daar slechts even over nadenkt, heeft onmiddellijk in de gaten dat de burgers weer eens meesterlijk in de maling zijn genomen met behulp van nota bene het door henzelf opgebrachte belastinggeld.

Tijd voor een Nieuwe Zuil

De makers van de betreffende podcast, Jaap Jansen en Paul Kroeger draaien er dus de hand niet voor om besmet geld aan te pakken en daarvoor als wederdienst een uurtje EU-reclame door de strot van de luisteraars te duwen. Dan moet de EU behoorlijk wanhopig zijn en Jaap Jansen en Pieter Gerrit zullen, evenals BNN/VARA wel op zwart zaad zitten als ze zich hiervoor lenen.

Het wordt tijd voor veel meer verzet. Tijd voor een Nieuwe Zuil.

Ton Nijhof

Ton Nijhof is samen met Dr. Sid Lukkassen auteur van De Afrekening

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld