Vrijdag kwam de Sociaal Economische Raad met een advies voor het kabinet: voer een vrouwenquotum in bij de topbedrijven om zo meer topfuncties aan vrouwen te ‘schenken’. Al jaren is er terecht veel weerstand tegen deze en andere vormen van quota. Wat denkt de SER hiermee te willen bereiken? Dat mannen rancuneus worden? Dat collega’s tegen elkaar worden uitgespeeld op basis van sekse?

Gaan we nu serieus een tijd tegemoet waarin de overheid open en bloot pronkt met haar etatisme? Het inrichten van onze samenleving naar de idealen van een paar neomarxistische post-feministen? Is dat waar we op afstevenen? Dat lijkt me eerder een dystopie dan een utopie. De vrije keuze van vrouwen om niet voor ’topfuncties’ te gaan in het bedrijfsleven wordt hiermee ook gebagatelliseerd.

Annabel Nanninga verwoordt het prima in haar tweet. Uiteraard is het een zwaktebod; bij het instellen van een quotum accepteert men onbewust dat vrouwen ‘zwakker’ zijn en daarom maar ‘hulp’ nodig hebben. Wellicht moet de overheid – en met name de SER – eens gaan kijken naar de achterliggende redenen waarom vrouwen niet altijd kiezen voor topfuncties, zo komen ze wellicht eens met nuttig advies.

Gelukkig heeft Jordan Peterson al eens eerder een betoog gehouden over de waanzin van het streven naar topfuncties. Het is immers niet zoals in films en series; de meeste topbanen zijn ook absoluut niet weggelegd voor de gemiddelde man – en dus ook niet voor de gemiddelde vrouw.

SER ga je alsjeblieft bezig houden met echte economische misstanden in onze samenleving, want die zijn er genoeg te vinden!

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld