Steun Sid via BackMe om dit geluid te blijven verkondigen!

In 2017 voorzag ik al de huidige chaotische verhouding met Turkije, officieel NAVO-bondgenoot. Ik deed een uiterste poging om Rutte en zijn vrienden de ogen te openen door dit artikel te publiceren in het VVD-ledenblad. Het was vooruitziend. Wat denkt u dat ermee gebeurde? De vraag stellen is hem beantwoorden…

“De ALDE Individuele Leden kozen mij als gedelegeerde voor het Europese congres van 1-3 december in Warschau. Het bracht me in een interessante positie omdat ik tegelijk VVD-lid en zelfs gemeenteraadslid ben. Qua speerpunt sprak ik over Europese defensie ten opzichte van de NAVO.

De NAVO is oorspronkelijk opgericht als gemeenschap van waarden: een Westers-georiënteerd bongenootschap tegen het communisme. Vandaag is het zo dat de VS voor 75 procent de NAVO bekostigt en daarna is de grootste speler Turkije. Dit schept problemen: Trump wil dat ieder land minstens 2 procent van de begroting aan defensie besteedt en daarnaast voert Turkije onder de AKP van Erdogan een subversieve koers ten aanzien van Europa. De kwestie Cyprus, olie afnemen van Islamitische Staat, het chanteren met de vluchtelingenstroom en het aanwakkeren van nationalistische demonstraties.

Op het congres is dit besproken en de ALDE Individuele Leden concluderen dat als je de autoritaire zetten van Rusland niet accepteert, dat je dit dan ook niet van Turkije kunt aanvaarden zonder je eigen streven naar humaniteit ongeloofwaardig te maken. En als we dit autoritarisme wél accepteren, kan men ook niet meer volhouden dat de NAVO een coalitie van waarden is. Dan moet je oftewel concluderen dat de NAVO een gereedschap is om een Westerse Leitkultur te verdedigen, of moet je zelfs dat loslaten en gaan voor een compleet realistisch-pragmatische geopolitiek.

Het grote probleem is dat leiders doen alsof Europa geen consequente geopolitieke strategie hoeft te voeren – we praten wat over vrijhandel en universeel geachte mensenrechten waarbij men dan aanneemt dat het op den duur wel goed komt. Terwijl er wereldwijd juist autoritaire coalities ontstaan: zij hebben de bevolkingsgroei aan hun zijde en zijn bereid zich op religie te beroepen om de Westerse Leitkultur en de seculiere politieke orde te verzwakken. Hierom moet realisme boven utopieën worden gesteld.”

Dit artikel zond ik in op 6 december 2016 en werd een half jaar later gepubliceerd.

Steun de auteur via BackMe om dit geluid te blijven verkondigen. Dat is erg belangrijk want van losse, incidentele donaties kun je geen hypotheek krijgen.

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld