Dit is een bijdrage van Prof. dr. David Pinto

Racisme, discriminatie zijn vreselijk en terecht verboden. Oké. Maar:
1) dat mensen voorkeuren hebben en houden is een gegeven. Het is niet te elimineren, wat je ook doet. Wij kijken liever naar mooie (ik naar blond) dan naar lelijke mensen, niets mis mee;
2) Als je nou evenzoveel tijd, geld en energie zou steken in ‘vooruit komen’, je meer en meer bekwamen, dan kom je er wel en kun je eenvoudig lak hebben aan discriminatie en uitsluiting. En ook aan hoe je wordt genoemd.

Waarom is zigeuner, Jood, Aziaat oké, maar neger (of zwart) niet? Wat is daar mis mee? Je kunt een trotse Jood, zigeuner en Aziaat zijn, waarom ook niet een trotse neger (of zwart)? Alsmaar verbitterd rondlopen, ook over het feit dat jouw voorouders slaven zijn geweest, brengt je niets goeds. In de mooie en wijze woorden van Boeddha: Bitterheid is gif drinken met de hoop dat de ander dood gaat.

“Denk je dat ik Sylvana Simons
in dienst zou nemen? No way!”

Ik spreek uit ervaring. Lees het maar op je gemak in mijn autobiografie ‘Een Marokkaanse Jood van analfabete ouders’. Met alsmaar demonstreren, jeremiëren, schreeuwen, zeuren en verbitterd zijn kom je geen steek verder. In tegendeel. Denk je nu dat ik die agressieve, zwarte man die Zwarte Piet in zijn gezicht zou trappen of de schreeuw lelijke Sylvana Simons in dienst zou nemen? NO WAY! Ja, die zou ik absoluut afwijzen. Zeker! Sylvana Simons was lid van een bestuur waar ik voorzitter van was. Ze kwam nooit opdagen en ik heb haar (samen met de eveneens Surinamer John Leerdam, die er ook niets van bakte) eruit geschopt.

Tijdverspilling

Heel simpel, als ik dezelfde route zou volgen als deze figuren en mijn tijd en energie zou verdoen aan demonstreren, schreeuwen, jeremiëren, zeuren en verbitterd zijn, dan zou ik nog steeds in dezelfde positie en (financiële) situatie zijn als die gasten. Of is dit nu de Jood in mij? Dit is overigens, bedenk ik nu, de parallel met de vreselijke situatie van de arme Palestijnen en hun broeders in vergelijking met het piepkleine Israël die niettemin een grote en welvarende wereld macht is. Palestijnen blijven hun tijd spenderen aan demonstreren en stenen gooien terwijl Israël door gaat met alsmaar sterker en welvarender worden. Denk hieraan, kijk ernaar en leer hiervan!

Hollanders die deze ‘zielige’ slachtoffers van racisme en discriminatie menen te helpen, wijs hen op deze ‘andere weg’. Dan help je hen en hun (klein)kinderen daadwerkelijk verder te komen.

 

——————–

 

Prof. dr. David Pinto geldt als de expert bij uitstek rond interculturele vraagstukken en is oprichter/grootaandeelhouder van het Intercultureel Instituut (ICI). Inmiddels verscheen zijn 20e boek: ‘Een Marokkaanse Jood van Analfabete Ouders’.

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld