Vorige week was er weer een uitermate interessante bijeenkomst van Conservatief Café in Gouda. Zoals altijd krijgen de organisatoren het voor elkaar weer een enerverende en verrijkende avond neer te zetten. Ditmaal was het de beurt aan Eric C. Hendriks en Sid Lukkassen. Het thema: China & geopolitiek. Lukkassen en Hendriks zijn samen een episch duo het enthousiasme en de passie straalt er bij beide heren altijd vanaf!

Vorig jaar spraken de twee al gebroederlijk samen bij de crowdfunding van het toentertijd nog ludiek genaamde initiatief ‘De Nieuwe Kerk’. Bij Café Weltschmerz zijn de twee ook samen te zien in diverse afleveringen. Deze afleveringen zijn echt een aanrader om eens terug te kijken! Beide geleerden beschikken over een gigantisch arsenaal aan kennis en doordat ze vanuit verschillende perspectieven naar thema’s kunnen én durven kijken, is het (zoals ik al zei) een gouden duo.

Conservatief Café

Zo ook deze warme avond in Gouda, waar de bijeenkomst in het teken stond van de groeiende Chinese reus. Hendriks heeft in totaal bijna 4 jaar doorgebracht in het land. Naast te zijn verbonden aan een universiteit heeft Hendriks ook gewerkt voor een privé-bedrijf. Als politiek socioloog kan hij op fantastische wijze de Chinese cultuur uitleggen. De fundamentele verschillen tussen onze westerse bedrijfsculturen en de Chinese wist hij haarfijn te benoemen.

De monoloog van Hendriks ging met name over de cultuur van de Chinezen en de twee westerse benaderingen van China als ‘probleem’. Deze benaderingen zijn grofweg ‘America first’ (Steve Bannon) en ‘China bedreigt de internationale mensenrechten’ (Jonathan Holslag). Het vertoog van Lukkassen behandelde vooral de geopolitieke issues die de opkomst van China met zich meebrengt.

Hendriks herkende in de Europese benadering voornamelijk een Jakobijnse aanpak namelijk jezelf moreel superieur achten. Wij, het Westen, hebben democratie en deze democratie moeten wij aan iedereen opleggen. Precies zoals de Jakobijnen in de tijd van de Franse Revolutie ook hun visie aan het land oplegde en doordrukten, zo doen wij dat ook met democratie. De Amerikanen onder Trump houden er met name een nationalistisch en isolationistisch beleid erop na: gefocust op de macht terug naar het eigen continent te krijgen om zo niet afhankelijk te worden van de Chinezen.

Het grappige was dat het verhaal van Lukkassen – en met name zijn oplossing – heel erg paste in het straatje van de Trumpiaanse gedachtegang: we moeten de Chinese invloed doorbreken door zelfvoorzienend te worden. We moeten volgens Lukkassen de tech-sector weer terughalen naar Europa en weer meer investeren in technologische vooruitgang om zo China voor te blijven. China heeft nu al een machtsvoordeel omdat ze de productie van chips en semiconductoren beheersen iets wat op lange termijn voor ons nadelig kan zijn.

Q&A

Vooral tijdens de Q&A was de chemie tussen beide heren goed te zien. Daar waar Hendriks zeer helder en rustig de sociaal-culturele dimensies en factoren kan benoemen is Lukkassen zeer sterk in zijn geopolitieke en politieke analyses. Hierdoor wordt het bijna een must om de twee heren vaker met z’n tweeën neer te zetten: ze vullen elkaar enorm goed aan en laten elkaar ook gewoon uitspreken. Iets wat voor veel mensen al moeilijk genoeg is.

Lukkassen en Hendriks waren het zeker niet met elkaar eens op alle vlakken, maar je merkt dat ze elkaar respecteren. Daar waar Lukkassen de Chinese geopolitieke opmars als reëel gevaar ziet, is Hendriks van mening dat mede door culturele achtergronden en ook financiële onzekerheden de Chinese opmars genuanceerd moet worden.

De vraag of het Belt and Road Initiative echt zo’n geopolitiek succes zal worden, betwijfelt Hendriks ten zeerste. China raakt zo opgezogen in lokale politieke conflicten en de imperial overstretch dreigt. Omdat hun eigen cultuur erg verfijnd is qua communicatieve omgangsvormen, zijn ze ook niet zo handig in het bemiddelen bij conflicten: alles is macht en dwang en hiërarchie zo maakt China al snel vijanden. Lukkassen wierp tegen dat dergelijke conflicten ‘klein bier’ zijn en ‘bijzaak’, als het leeuwendeel van de wereldeconomie straks is aangesloten op een Chinese hegemonie – en afhankelijk is van China’s netwerk voor essentiële grondstoffen.

Blijf in gesprek!

Zulke tweegesprekken over moeilijke doch interessante thema’s is een must om het debat in ons land gaande te houden. Iets waar Lukkassen al langer voor pleit! Diverse standpunten dienen gehoord te worden om tot een eerlijk en beter geheel te komen. In dit opzicht blijft Lukkassen niet stil zitten: hij blijft de verscheidenheid aan meningen een podium bieden. Ditmaal in een nieuw project waar ‘links’ en ‘rechts’ aan gaan deelnemen om zo uit hun respectievelijke bubbels te stappen! Iets wat hard nodig is.

Bekijk hier het nieuwe project van Sid Lukkassen:

https://www.voordekunst.nl/projecten/9012-sid-mei-1

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld