Dit is een ingezonden artikel van Reinder Sinnema
Chris Aalberts laat zien hoe bevooroordeeld hij is in zijn artikel over Eva Vlaardingerbroek haar speech tijdens het FVD partijcongres 2019.
“Bij Forum voor Democratie (FvD) is het partijcongres een goed geregisseerde show. Over elke spreker is goed nagedacht. Eind november stond er op het congres in Barneveld opeens een jonge, vrouwelijke rechtsfilosoof op het podium: Eva Vlaardingerbroek. Ze kwam met een uiterst leerzame bijdrage, of beter gezegd: de reacties op haar speech waren zeer leerzaam. Ze tonen ons hoe radicaal-rechts langzaam maar zeker normaliseert.”
Gelijk in de eerste alinea zet Chris al de toon door te vermelden “dat er goed is nagedacht over elke spreker”. Alsof er een mysterieuze en kwaadaardige agenda is. Vervolgens schrijft Chris dat vooral de reacties op haar speech zeer leerzaam waren. Welke reacties dat precies waren laat hij over aan de interpretatie van de lezer. Hij gaf geen concreet voorbeeld.
Verder schrijft hij wat woorden weg van de inhoud van Eva’s speech. Hij maakt een inweg door zichzelf af te vragen hoe hij dat verhaal wil noemen. Dus zonder de inhoud te behandelen wil hij er meteen een label op plakken. Daarna maakt hij een sprongetje van Eva naar FVD, en daar is hij aangekomen op het wat in het rond gooien van opmerkelijke labels met daarachter vraagtekens. Ik vind het zeer komisch dat hij de alinea eindigt met de volgende zin: “Het probleem van al deze labels is dat ze vaak meer verwarring scheppen dan dat ze iets verhelderen.”
Inmiddels heb ik door dat Chris bij lange na niet op Eva’s frequentie zit. Hij kan haar bezorgdheden totaal niet plaatsen. Open-mindedness is ook ver te zoeken hier. Ik had graag gezien dat Chris vragen ging stellen om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van Eva haar boodschap. Wat hij wel doet is zich heel erg focussen op labels:
“De Volkskrant gebruikte in een artikel over Vlaardingerbroek de term ‘radicaal-rechts’, een label voor partijen die onderdelen van de liberale democratie afwijzen. Dat label is deugdelijk: het gaat niet om partijen die de democratie op zich verwerpen, zoals extreemrechts, maar om partijen die op gespannen voet staan met zaken als gelijke rechten voor alle burgers, de scheiding der machten, de rechtsstaat en het legaliteitsbeginsel. Radicaal-rechtse partijen zijn bijvoorbeeld tegen migratie en tegen het vluchtelingenverdrag op basis waarvan vluchtelingen recht hebben op opvang.”
Radicaal-rechts is een label wat echt niet kan hier. Het woord ‘radicaal’ neemt naar mijn mening net als ‘extreem’ de lading geweld in zich mee. Ook al staat dit niet letterlijk zo in het woordenboek, wel komt de lading ‘geweld’ mee in de labels ‘radicaal’ en ‘geweld’ in sommige nieuwsberichten. Chris kan net doen alsof geweld niet voorkomt in interpretaties van deze labels, maar mij houdt hij niet voor de gek. Aangezien het woord ‘radicaal’ soms met ‘geweld’ wordt geassocieerd vind ik het ongepast wanneer men dit label gebruikt in situaties waar geweld helemaal niet aan de orde is.
“Vlaardingerbroek neemt afstand van het label ‘radicaal-rechts’, maar dat wil niet zeggen dat het label niet bij haar speech past. Ze doet wat radicaal-rechtse partijen om de haverklap doen: het aanwakkeren van angst voor migranten.”
In de alinea hierboven zit Chris er helemaal naast. Hij interpreteert Eva’s woorden als een aanval, terwijl het woorden van verdediging zijn. Dit is niets anders dan iemand maximaal framen, en dat is wat mij het meeste stoort. De situatie compleet omdraaien van verdediging naar aanval en daarbij labels gebruiken die veelal geïnterpreteerd worden met geweld. Zowel Eva als het FVD hebben het nooit over aanvallende methodes. Integendeel: Ze willen bescherming van eigen waarden.
Op moment van schrijven ben ik 30 jaar oud: tot vandaag was ik deel van “the silent majority”. Tegen dit geluid van Chris voelde ik me genoodzaakt mijzelf uit te spreken.
Ik wens iedereen fijne Kerstdagen toe,
Reinder Sinnema
Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.
Om te reageren dien je eerst aan te melden.
Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.