Het Europese Hof heeft een boete van één miljoen euro per dag opgelegd aan Polen voor het niet naleven van een eerdere uitspraak van het Hof over de instelling van een disciplinaire kamer voor het Poolse Opperste Gerechtshof.

Door: Ton Nijhof

In de afgelopen week is de ruzie tussen Warschau en Brussel over de rechterlijke macht en andere democratische vrijheden hevig opgelaaid. Brussel dreigde eerder nog de geldkraan naar Polen dicht te draaien, wat de Poolse premier Morawiecki de uitspraak ontlokte dat de EU “op het punt staat om een derde wereldoorlog te ontketenen”. Die Poolse tuchtkamer is omstreden omdat ze rechters kan ontslaan, financieel kan straffen of zelfs strafrechtelijk kan vervolgen. Volgens critici echter, moet die tuchtkamer korte metten maken met rechters die niet in de pas lopen van de Poolse regeringspartij ‘Recht en Rechtvaardigheid’. Volgens het Europese Hof is daarmee het principe van een onafhankelijke rechtspraak geschonden.

Milieuregels

Vorige maand oordeelde het Hof al dat Polen een dagelijkse boete van 500.000 euro moet betalen omdat het bruinkool blijft winnen uit een mijn nabij de grens met Tsjechië. In mei besliste het Hof dat Polen de mijn moest stilleggen wegens schending van de milieuregels. Ook dat arrest legde Polen naast zich neer. De mijn functioneert nog altijd.

Toeslagenaffaire

Wanneer het gaat om de onafhankelijke rechtspraak, kan Nederland eigenlijk ook nog een flinke boete tegemoet zien. Dat zou wel zo eerlijk zijn. Gedurende de ‘toeslagenaffaire’, waarbij duizenden gezinnen in de armoede werden gedreven en zelfs hun kinderen uit huis werden geplaatst, is gebleken dat de Nederlandse rechters allerminst ‘onafhankelijk’ oordeelden, maar precies de instructies van andere echelons in ons staatsapparaat volgen. Pas nu de zaak volop in de publiciteit is gekomen, krabben die ‘onafhankelijk’ geachte rechters zichzelf achter de oren hoe zij zo immens dom, oneerlijk en onmenselijk konden zijn. Dat dergelijk gajes eigenlijk voor jaren opgeborgen moet worden, is in heel Europa nog niet doorgedrongen, behalve in Polen. Daar kunnen dergelijke rechters gewoon naar de bajes worden gestuurd zoals het hoort. En dan spreken wij nog niet eens over de rechtszaken tegen PVV-politicus Wilders, die voor een uitspraak op een politieke (!) bijeenkomst voor de rechter moest verschijnen en … werd veroordeeld. Inmiddels is ook gebleken dat het hoogste rechtsorgaan in ons land, de Raad van State, allerminst onafhankelijk is. Dat zal alles te maken hebben met de benoemingen in die Raad, die vooral wordt ingegeven door partijpolitieke belangen. Precies datgene dus wat men de Polen nu verwijt.

De EU heeft de jacht geopend op de Oost-Europese landen, omdat die landen hun eigen – democratisch tot stand gekomen – wetten voorrang geven boven de ambtelijke voorschriften (die niet op democratische wijze tot stand komen) van de EU. Daar hebben zij ook groot gelijk aan, want landen als Polen en Hongarije laten zich in geen velden of wegen vergelijken met Frankrijk of Duitsland. Hun normen en waardenstelsels, hun geschiedenis en ervaringen; in alles wijken zij af en het is logisch dat dit tot uitdrukking komt in andere opvattingen en uitvoering. Zij hebben het volste recht om hun eigen wetten te maken en mogen dat zelfs niet overlaten aan een andere samenwerkingseenheid die zichzelf heeft benoemd als ‘super-overheid’. Als de EU al zo graag wil oordelen of ‘het recht’ dan kunnen ze beter beginnen in (ooit) kandidaat-lid Turkije…

Laat ‘Europa’ eerst de rechtspraak in de kernlanden maar eens onderzoeken. Ze schrikken zich waarschijnlijk te pletter.

——————–

 

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Geef een antwoord

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld