Zien anderen ook de overeenkomst tussen ontwikkelingen in de VS bij de Republikeinen en die bij de FvD? In beide gevallen hebben we te maken met een voorman die fundamenteel wilde breken met ‘politieke correctheid’. Met voormannen die de problemen van deze tijd op zich lieten inwerken en tot de conclusie kwamen dat bepaalde normeringen op punten radicaal moesten worden omgegooid om die problemen het hoofd te bieden. Voormannen die kwamen met voorstellen, zoals over migratie, vluchtelingen en integratie. Voorstellen waar de meute heel erg van schrok en meteen moest denken aan anderen uit het verleden die met hun radicale aanpak de problemen van hùn tijd meenden te moeten bestrijden. Anderen, zoals een Hitler, die daarin volstrekt kwaadaardige keuzes maakten, want ze zaaiden dood en verderf, door het als probleem benoemde deel van de bevolking gewoon uit te roeien. En de hedendaagse meute werd overspoeld door het buikgevoel dat ook vast déze voormannen in hun radicale keuzes bereidheid zouden tonen om zòver te gaan, zover dat ze dood en verderf zouden goedvinden als het maar tot oplossing van de vermeende problemen zou leiden; en misschien ook wel dat ze eigenlijk dictatoriaal waren en een machtsgreep heimelijk zouden koesteren. Ja, de meute is goed in dat buikgevoel en haalt alles uit de kast om te bewijzen dat ze dit alles goed zien. Toch heeft die meute mij nog niet kunnen overtuigen. Integendeel zelfs. Ik meen dat de meute de lessen van de Tweede Wereldoorlog niet zo best heeft begrepen. De alarmknoppen staan verkeerd afgesteld.
Maar nu terug naar de dag van eergister, 6 januari, de dag van de ‘bestorming’ van het Capitool. Een bestorming? Ja, volgens zo’n beetje alle media. Nee, volgens mij. Want wie de beelden goed bekijkt, ziet eigenlijk voornamelijk scenes waar geduwd, gesjord en getrokken wordt, zeker vergeleken met de beelden die ons geregeld bereiken uit andere landen. Zo was er ook het beeld dat CNN toonde, hoe de demonstranten zich ‘keurig’ via het door afzetkoorden gemarkeerde looppad in de hal begaven naar de vergaderruimte, alsof het een museumbezoek betrof. Geen standbeelden die aan gruzelementen werden geslagen, geen agenten die werden bekogeld, geen rookbommen.
Tuurlijk, door hier juist dit plaatje te tonen, kan de lezer gaan denken dat het allemaal wel meeviel. Zo werkt ‘media’, ook wat ik hier schrijf. Maar ik toon dit beeld niet omdat ik meen dat het volkomen representatief is voor wat er gebeurde. Ik toon het in de hoop dat al die andere videobeelden, van al die media, hierna met een iets kritischer blik worden bekeken. Stel jezelf de vraag waarom al die media in hun verslag spreken over ‘bestorming’. Ja, de bovenstaande foto is een bagatellisering. Maar er is ook een tegenpool van bagatelliseren: overdrijven. En dat gebeurt even vaak, met name als het om de uitspraken en acties van je politieke vijanden gaat.
Hier toch ook even noemen dat wel erg veel demonstranten achteraf bij hoog en bij laag beweren dat het er sterk op leek dat infiltranten de in de voorste linies actief waren. Ook vonden ze de politie en relatief geringe beveiliging haast verdacht uitnodigend. Allemaal wel een onderzoekje waard, toch?
De oude politieke garde, en de meute, vindt het ongehoord dat demonstranten het Capitool binnenvielen. Dat hoort gewoon niet in een democratie, zo gaat het rond. Die stellingname komt de linkse Democraten nu wel goed uit, maar er zijn genoeg wereldwijde voorbeelden te noemen waar uitgerekend links zulke bestormingen met sympathie bewierookte. Alles indachtig de ten onrechte aan Thomas Jefferson toegeschreven uitspraak “When injustice becomes law, resistance becomes duty”. Maar misschien kunnen ze dan nu ook even de volgende, wèl door hem gedane, uitspraak tot zich nemen: “I hold it that a little rebellion now and then is a good thing, and as necessary in the political world as storms in the physical.”
Ik voorspel dat deze hedendaagse rebelse groep voorlopig een blijvertje is, want er zijn echt maar weinigen onder hen die door de berichtgeving over “bestorming door een zeer kleine groep extremisten” tot inkeer komen. Ik ben verder van mening dat de gevestigde politieke orde zich serieus hoort af te vragen hoe die rebelse groep te deradicaliseren is. Volgens Biden is het een kwestie van weer gaan verbinden. Echter, deze nieuwe president gaat daarin niet slagen. Zijn uitspraak dat het hier ging om “een zeer kleine groep extremisten” is een duidelijk signaal dat hij géén verbinder zal gaan zijn. Of neem Nancy Pelosi, die vandaag wederom zeer fel uithaalde naar Trump en wil dat hij per direct wordt afgezet. Het zijn woorden die het vuur opstoken en niet bepaald uitdoven.
Er was een uitdrukkelijk verzoek van Biden aan Trump om zich uit te spreken over de ontwikkelingen bij het Capitool. Die video kwam er, al zal dat niet zijn gedaan om Biden te pleasen. Trump bevestigde erin nogmaals dat hij vindt dat de verkiezingen gestolen zijn en dat hij heel goed begreep waarom er gedemonstreerd werd. Maar tegelijk zei hij dat de demonstratie vredig moest verlopen en dat ze nu weer huiswaarts moesten gaan. Wat ze ook deden, waarvan akte. Met die video bewerkstelligde Trump dus zo ongeveer in zijn eentje dat de onlusten bij het Capitool relatief rustig eindigden.
In dat licht beschouwd is het schokkend dat de sociale media (Twitter, Facebook en Instagram voorop) al binnen 10 minuten uitgerekend deze videoboodschap in de ban deden. De stellingname van de eigenaren van Twitter en Facebook kan rustig een totale misslag genoemd worden. Ze claimen dat Trump rellen aanmoedigde door wederom te verklaren dat de verkiezingen zijn gestolen en dat hij de demonstratie begreep. Maar ze zien niet dat hij tegelijkertijd zijn autoriteit (bij de demonstranten) inzette om hen te bewegen het vredig te houden en nu weer naar huis te gaan, en dat hij daarin slaagde!
Je ziet hier géén hyperlink naar die video! Die video is namelijk nog maar moeilijk te vinden. Je kan hem vast nog zien door je aan te melden bij Parler. Dat die video niet meer zo makkelijk te vinden is, is op zich al een flinke aantasting van ons aller recht op nieuwsgaring. Het is een ernstiger inbreuk op onze politieke spelregels dan wat Trump deed!
We gaan zien hoe dit alles zich ontwikkelt. Een van de demonstranten is ondertussen ontslagen door zijn werkgever. Hij zal vast niet de enige zijn. Er zijn uiteraard nog veel meer manieren om ontevreden mensen weer in een soort van gareel te krijgen. Maar of dat gaat lukken? Het jaar 2020 was het jaar van een rechtse president en een gewelddadige, linkse BLM/Antifa beweging. Wat wordt het in 2021, nu de president van linkse huize is? Een linkse president en een linkse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden die echt niet weten hoe écht te verbinden… We kunnen de borst nat maken. En verwacht van mij niet dat ik elk protest met maar een beetje geweld uit principe ga veroordelen. Zulk principieel gedrag hebben we immers afgelopen jaar ook niet kunnen zien bij de reguliere media; die waren erg goed in het bagatelliseren van het geweld door BLM en Antifa.
Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.
Om te reageren dien je eerst aan te melden.
Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.