Gisteren was het dan zo ver. De langverwachte State of the Union Address vond dan eindelijk plaats. Veel mensen waren benieuwd of Trump zoals vaker hard tekeer zou gaan tegen zijn tegenstanders. Dit viel voor zijn doen mee; hij probeerde schijnbaar de diep verbitterde relatie tussen beide partijen uit een impasse te halen. In plaats van te polariseren riep hij op om meer contact met elkaar te zoeken (niet een bijzonder karakteristieke daad).
Tussen de Democraten en Trump vond er de laatste tijd een ware scheldkanonnade plaats. Trump stond als een man van het volk te speechen: beide partijen moeten niet kinderachtig in een ideologische schermutseling blijven zitten, miljoenen mensen verwachten dat beide partijen als één natie samenkomen.
Mooie en charmerende woorden, maar niet realistisch. De Amerikaanse politiek is al te lang extreem verdeeld om nog reële samenwerking te kunnen verwachten. Toch kon Trump het niet laten om de indirect uit te halen richting de Democraten en met name naar Nancy Pelosi. Trump sprak over dat de VS moest kiezen voor ‘Greatness’ in plaats van identiteitspolitiek.
Eenheid en samenwerking zijn nodig het komende jaar. Zo wees hij op diverse thema’s waar de Democraten de President zullen moeten gaan steunen: handelsverdragen, infrastructuur, zorg en natuurlijk het (gebrek aan een) immigratiesysteem. Deze agendapunten zijn niet partijgebonden maar in het landsbelang, benadrukte Trump meerdere malen. Het komende jaar liggen genoeg kansen en tegelijkertijd problemen in het verschiet.
Trump wees op zijn eigen succes van het afgelopen jaar. De economie blijft groeien, dit terwijl velen in Amerika en Europa nog steeds overtuigd zullen zijn dat het komt door het beleid van Obama – terwijl ieder logisch denkend mens kan bedenken dat als Trump echt de debiel was waar hij voor werd gehouden, dat de economie dan ook allang zou zijn ingestort.
Trump benadrukte zijn economische succes bondig:
Al met al zeker wat cijfers wat toch echt op het conto van Trump komt te staan. Maar dat past natuurlijk niet in het plaatje dat Trump een verschrikkelijke, domme, kwaadaardige president is – volgens de lieftallige (linkse) media dan. ‘’
Minpunt blijft wel de houding en de staatsbemoeienis van Trump in Venezuela. De Monroe-doctrine wordt helaas nog wel doorgezet door Trump. In het kort houdt de Monroe-doctrine in dat de VS qua buitenlandbeleid ingrijpt waar dat nodig is in onafhankelijke naties in Zuid-Amerika. Oorspronkelijk sprak President Monroe het Congres toe om de Europese bemoeienis op het westelijk halfrond tegen te gaan. In de loop van de tijd werd de doctrine beetje bij beetje aangepast, maar het kwam er op neer dat de VS invloed wou blijven uitoefenen. Venezuela op dit moment is een goed voorbeeld. Tijdens de State of the Union van gisteren zei Trump nog expliciet: “America will never be a socialist country”. Toen Trump dit benadrukte werden plots alle camera’s gericht op Bernie Sanders die fronsend en chagrijnig voor zich uit keek – toch nog iets om over te lachen.
Trump benadrukte het belang van de muur. Vele kenners vroegen zich af of hij dit pijnlijke verkiezingspunt – het zorgde immers voor de Shutdown – nog expliciet zou benoemen. Net zoals met de ambassade-verhuizing naar Jeruzalem, wees Trump erop dat in het verleden presidenten en kamerleden vóór een muur waren. Deze is echter nooit gebouwd. Trump beloofde nogmaals dat de muur er echt gaat komen.
De speech was zoals verwacht weer een moment voor Trump om het volk en met name zijn kiezers toe te spreken. Hij belichtte prima welke vorderingen er zijn gemaakt tijdens zijn beleid, ook wees hij krachtig op de kinderachtige houding van de Democraten. Dit zullen we dit jaar nog wel vaker gaan meemaken, ze kunnen Trumps bloed immers wel drinken.
Ondertussen werkt Sid Lukkassen aan een crowdfunding: hij is bijna op de honderd procent! Wees een held en geef zijn belangrijke project het laatste duwtje! En hier, voor wie de hele State of the Union wil terugkijken:
Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.
Om te reageren dien je eerst aan te melden.
Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.