Voor de weinige optimisten die de stille hoop koesterde dat wanneer Pechtold weg zou gaan bij D66 de partij wellicht nog terug kon gaan naar haar oude idealen is alle hoop verdwenen. De enige man die de partij van haar cultuurmarxistische onkruid had kunnen verlossen, was wellicht Boris van der Ham geweest. We zitten echter opgescheept met Rob(ot) Jetten. Meer gelikt en zwaar afgetraind door politieke spindoctoren dan hij zijn er niet. De afgelopen week kwam Jetten dan ook weinig charismatisch over; en alle gelikte, tenenkrommende promotiefilmpjes hielpen ook al niet. Toevallig was bij deze filmpjes de reactie-optie op YouTube uitgeschakeld.

Wel hebben we meteen het ware gezicht van Rob Jetten kunnen zien. Als rasechte D66’er van deze tijd heeft Jetten niks met democratie en luistert hij ook liever niet naar ‘het volk’. Als de ware eurofiel die hij is, pleitte hij met zijn eerste voorstel als fractievoorzitter voor de verankering van het lidmaatschap van de EU in de Nederlandse grondwet. Dit naar aanleiding van een tripje met de trein naar Londen, waar hij zag wat een volksraadpleging nou precies met een land doet. Hij liet zijn afschuw blijken voor het referendum als democratisch instrument, want hij vond het maar niks dat de Britten zich tegen de EU hadden verzet. Hij sprak zelfs over een ‘nachtmerrie’ – begrijpelijk, want als D66’er is een exit uit de EU inderdaad een nachtmerrie. Het baanperspectief wordt op die manier wel heel beperkt.

Waarom hij Brexit zo’n ramp vindt? De mogelijke gevolgen waren niet goed uitgelegd aan het volk, wat zeer ondemocratisch is. Dit slaat natuurlijk nergens op. De tegenpartij in het Brexit-referendum had alle tijd en kans om de risico’s te bespreken en te verkopen. Het verhaal van de tegenstanders van de Brexit – met name eurofielen – was gewoon niet sterk genoeg, waardoor ze het referendum verloren.

Waarom Jetten dit dan alsnog zo ondemocratisch vindt? Omdat D66 tot nu toe zelf ook iedere keer in het verliezende kamp van een referendum zat. Dit heeft ertoe geleid dat D66 heeft besloten om het referendum de rug toe te keren en het democratisch instrument niet toereikend en oneerlijk te verklaren. Het gedraai van D66 is iets wat ze waarschijnlijk nooit kwijt zullen raken. Zeker niet met Rob Jetten aan het hoofd. Wellicht dat Jetten het voor elkaar krijgt om D66 weer terug naar 4 zetels te brengen. Dan doet hij toch nog iets positiefs.

Zie meer:

 

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld