Martin Sitalsing, neef van Sheila Sitalsing, is politiebaas van Midden-Nederland. Dat is een ronduit hoge positie binnen het politiekorps. Sitalsing heeft iets heel doms gedaan. Collega’s, vooral de lagere in rang, namen hem dat heel kwalijk, maar de nóg hogeren houden hem toch de hand boven het hoofd. Wat is het geval?

Dit is een bijdrage van Peter van Lenth. Bezoek ook Peters website: zeer de moeite waard!

Martin Sitalsing heeft de knieval gedaan; zie de foto. Die foto heeft hij vervolgens zelf gepubliceerd op LinkedIn. (Waarom toch op LinkedIn? Dacht hij echt dat het zijn cv ten goede zou komen?) Op dit moment is de foto trouwens weer verwijderd. Zoals gesteld waren er veel (lagere) collega’s die hem de knieval zeer kwalijk namen. Hun kritiek drong half tot hem door en hij bood een soort van verontschuldiging aan:

Hij probeert dus eronderuit te komen door te suggereren dat het knielen blijkbaar “steeds politieker gemaakt is”. Dat is toch wel een heel merkwaardig verweer. Immers, het was al vanaf het allereerste voorval een totaal politiek statement.

Het op de knieën gaan begon met Colin Kaepernick in 2016, en meteen ontbrandde een heftige strijd toen ook Trump zich erin mengde. De VS raakte verdeeld in twee kampen: enerzijds degenen die Kaepernic een held vonden en hem gingen nadoen, en anderzijds degenen die hem zagen als een middelmatige atleet die het nationale volkslied onteerde om zijn carrière te redden. Immers, hij deed de knieval juist tijdens het spelen van dat volkslied; een moment waarop je geacht wordt te staan met de hand op je hart. Nou, als dát geen politiek statement is…

Ongelooflijk dat korpschef Sitalsing niet al meteen het politieke van het statement inzag. Hij mag dan wel denken dat hij middenin de hedendaagse maatschappij staat, maar ik moet constateren dat hij er dan wel in rondloopt met een waas voor ogen.

Even erg is dat de andere hoge piefen van het politiekorps hem niet streng terug hebben gefloten. Sterker, wat te denken van de volgende uitspraak van zijn collega van het hoge noorden. Uit een artikel van de NRC:

… Dat geldt ook voor Gery Veldhuis, politiechef van Noord-Nederland. Hij heeft geen bezwaren tegen collega’s die knielend mee demonstreren tegen racisme: „Ik heb ze gezien en ben trots op ze.”

Het lijkt me dat ook deze politiechef te ver is gegaan.

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Geef een antwoord

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld