Ruim de helft van de Nederlanders zou een corona-app op zijn telefoon installeren, als die app aan alle privacy- en veiligheidseisen voldoet. Nog eens een kwart is onder voorwaarden bereid, blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Onze overheid en ICT is een van de slechtst denkbare combinaties en meestal mondt het uit in zeldzaam geklooi, gestuntel, falen en soms ronduit fraude. Nadat de vorige ‘appathon’ al gierend uit de klauwen liep en er binnen maar liefst 24 uur dramatische lekken werden gevonden, hingen de echte techspecialisten allang huilend van het lachen steun te zoeken bij de dichtstbijzijnde muur.

Hieronder onze Minister van Volksgezondheid op weg naar zijn ministerie, met in zijn tas de blauwdruk voor de app: (tekst gaat door onder de video)

———————-

———————-

Google & Facebook

De uitvinder van bluetooth, de Nederlander Jaap Haartsen, noemde de Nederlandse aanpak van de corona-app eerder al ronduit ‘bedroevend’. “Zowel vanuit het kabinet als hoe de samenleving hiermee omgaat. Een groot mediacircus waarbij 17 miljoen experts in het weekend hun ‘mening’ mogen geven.” Wel verbaasde Haartsen zich ook over de brede weerstand onder de bevolking; “90 procent van de Nederlandse bevolking downloadt de app van Twitter, Facebook of WhatsApp, waarbij ze hun privégegevens zonder meer delen. Hun hele doopceel is dan bij Google en Facebook bekend. Als mensen vervolgens een app moeten downloaden waardoor we weer naar buiten kunnen, dan is de wereld te klein.”

Overheidscontrole

Alhoewel die laatste kritiek begrijpelijk is, gaat het hier toch om een aanmerkelijk verschil, namelijk of je basale persoonlijke gegevens vrijwillig met een commerciële partij deelt (denk ook aan de smartphone-boodschappenlijstjes van de supermarkt) of dat de overheid, die integenstelling tot commerciële partijen verstrekkende juridische macht heeft, de burgers in al hun doen en laten kan volgen. Van commerciële partijen weten we voorshands dat ze uitsluitend geïnteresseerd zijn in onze centjes, maar van de overheid?

Een app die weet waar jij bent en die informatie matched met de positie van de corona-patiënt heeft per definitie informatie waar de overheid geen bal mee te maken heeft. En aangezien providers hun data nu al en op last van de overheid tenminste een periode moeten bewaren, dreigt hier wel degelijk de nachtmerrie van George Orwell.

En kijk ook de vlog van James Corbett hieronder, waarin Bill Clinton hardop nadenkt over het genot van zo’n app waarmee je iedereen en z’n moeder kan tracen. Je vraagt je meteen af waar hij op dat moment met zijn handen aan zit te frunniken…

———————-

———————-

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld