Als sinds het begin van deze eeuw kent Oekraïne een bevolkingsdaling. Het Oekraïense conflict – de burgeroorlog tussen oost en west – dat nu al weer 4 jaar geleden begon, verergerde deze daling natuurlijk alleen maar. Tussen 2013 en 2018 hebben volgens statistieken zo’n 2,5 miljoen inwoners besloten te emigreren. De meeste zijn vertrokken naar hun stabielere buurland Polen. De massale uittocht is overigens niet alleen naar landen binnen de EU, genoeg burgers trekken naar Rusland, de VS of Israël.

Corruptie

De migratiestroom is ook een ware brain drain, veel jong talent en hoogopgeleide burgers vertrekken uit het land – dit terwijl het land en de economie hunkert naar hun kennis en arbeidsethos. De oorzaak van deze leegloop is natuurlijk niet moeilijk te verklaren. Al sinds de val van de Sovjet-Unie is er sprake van continue economische crisis en malaise. Oekraïne is sinds 1991 onafhankelijk, maar sinds de aanvang van het zelfbestuur is er voortdurend sprake van corruptie. Het land wordt geregeerd door een ware aristocratie, een kleine beperkte zakelijke elite die alle macht heeft weten te vergaren. De eerste prioriteit van deze zakenlieden is zelfverrijking; de bevolking staat op de tweede plek. De door het Westen zo bewierookte Porosjenko heeft, ondanks zijn radicale veranderingsbeloftes, niets weten te veranderen. In werkelijkheid kunnen Porosjenko en zijn entourage het ook niet laten om te graaien uit de staatskas.

Burgeroorlog

Ook zorgt de burgeroorlog tussen oost en west ook voor destabilisatie van het land. De burgers leven van dag tot dag en de economie krijgt de ene knauw naar de andere te verduren. Hun situatie verbetert niet maar wordt alsmaar penibeler. Het leven wordt gestaag duurder voor de inwoners, de salarissen stijgen nauwelijks en de gezondheidszorg is zwaar verwaarloosd. De afsplitsing van de Krim zorgde voor een extra knauw voor zowel de stabilisatie als de interne onrust in het land.

Het associatieverdrag heeft ondanks de vele beloftes van onze Eurocraten in Brussel niet veel veranderd aan de situatie voor de inwoners zelf. De inwoners van Oekraïne worden door de EU zeker niet geholpen, ze blijven immers een soort front tussen de EU en Rusland. Lang dachten de leiders van de EU dat Oekraïne als land een belangrijke rol speelde binnen het geopolitieke spel, maar ze hebben zich compleet vergist. Het ging niet om Oekraïne, maar om de Krim. Wat we nu zien is dat het land steeds meer naar de afgrond glijdt. Door deze economische malaise worden ze in de handen van de EU geduwd, maar is dit wel iets wat de inwoners van de EU willen? Het referendum omtrent het associatieverdrag in Nederland gaf een antwoord: neen.

De ontwikkelingen binnen Oekraïne blijven hoe dan ook zeer interessant als het gaat om het geopolitieke spel tussen de grootmachten. Eén ding is zeker: het conflict is nog lang niet afgelopen.

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld