‘Ik ga je recenseren, zullen we morgen lunchen?’ Het zou volgens schrijfster Maartje Wortel een Whatsapp-frase zijn van Volkskrant medewerker Arjan Peters gericht aan een vriendin/collega schrijfster van Wortel. “Dat is nog net geen #Metoo” aldus de schrijfster.
Als het juist is – en daar lijkt het wel op, want Peters is inmiddels bij de Volkskrant weg – dan werpt dat een merkwaardig licht op eerder verschenen recensies in de Volkskrant. Werden de boeken positief besproken in de krant met inachtneming van de seksuele prestaties van de auteurs? En werden auteurs die daar niet op in gingen, de grond in geboord? Het ziet ernaar uit dat de prijsuitdelende deugers de grootste Metoo-ers zijn die zich niet zozeer bekommeren om de inhoud van het boek, maar meer over de inhoud van de broek.
De AD-Haringtest was een sinds 2002 door het Nederlandse dagblad Algemeen Dagblad jaarlijks gehouden onderzoek naar de lekkerste haring van Nederland. Hiervoor haalden redacteurs van het AD steekproefsgewijs een aantal haringen op verkooppunten in geheel Nederland, die vervolgens werden beoordeeld door professionele onafhankelijke keurmeesters. Volgens onderzoeker Ben Vollaard van de Tilburg University was een van de panelleden betrokken bij een van de haringgroothandels. Viszaken die bij deze groothandel hun haring afnamen, zouden gemiddeld 3,6 punten meer krijgen dan degenen die elders hun vis inkochten. Daarop verdwenen de AD haringtesten, de AD oliebollentesten en de AD patattesten.
De geur van dergelijke rot zit overal. In de politiek en vooral op de Gooise ‘matras’. Altijd komen ‘vrienden van’ of ‘kinderen van’ op een of andere manier bovendrijven in die gezelschappen. Het is een door en door incestueus gezelschap waar de aardigste banen worden verdeeld door een coöpterend gezelschap die geen buitenstaanders dulden. Hoe getalenteerd ook, wie niet tot de ‘innercircle’ behoort, komt er geheid niet in. Eerst zingen zoals de dirigenten aangeven en dan mag je (misschien) meedoen. Zoniet: nazi, racist, islamofoob.
De socioloog Robert Michels[1] (1876 – 1936) stelde dat alle organisatievormen, onafhankelijk van het democratische of autocratische gehalte in het begin, onvermijdelijk oligarchisch worden. Daarmee sluit deze ijzeren wet van de oligarchie aan bij de elitetheorie van Pareto.
Kortom: het verval is ingezet. Dat zag Fortuyn ook al.
——————–
[1] Zur Soziologie des Parteiwesens in der modernen Demokratie. Untersuchungen über die oligarchischen Tendenzen des Gruppenlebens, Leipzig 1911
Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.
Om te reageren dien je eerst aan te melden.
Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.