Dit is een artikel van Olli Salvatore

De plaatselijke Griekse bevolking van het dorp Moria op het ooit zo idyllische eiland Lesbos zit in zak en as: Het gelijknamige vluchtelingenkamp Moria aan de rand van het dorp barst uit z’n voegen. Het kamp telt inmiddels een slordige 21.000 bewoners, 7 keer meer dan het aantal dat was beoogd, en nog dagelijks blijft dat aantal stijgen.

Zelfs op dagen met een ruwe zee en met ijskoude temperaturen blijven er gammele bootjes met migranten aanspoelen die via deze hotspot een toegangskaartje voor Europa hopen te bemachtigen. De rampzalige vluchtelingencrisis van 2015 lijkt zich zo te gaan herhalen…

Alarmfase

In een recente uitzending van Nieuwsuur was een reportage te zien waarin de lokale bevolking een alarmkreet slaakt: Zij vindt de situatie niet langer houdbaar vanwege de groepjes mannen die op verkenning gaan naar de dorpen en stadjes ‘om te zien wat er te halen valt’.

Er is een forse toename in het aantal inbraken en vrouwen durven alleen de deur niet meer uit. Kampbewoners trekken er ’s nachts op uit om op privédomeinen kostbaar hout te gaan stelen dat ze in het kamp gebruiken om zich te verwarmen of maaltijden mee te bereiden.

De ware schuldigen in dit drama zijn uiteraard de EU en Athene (die aan de leiband zit van de EU) die dit zomaar laten gebeuren en de ordehandhaving overlaten aan de eilandbewoners wiens rust permanent wordt verstoord.

En om te beginnen de toestroom niet manu militari indammen. Bestaat dat fameuze Frontex wel echt of is dat slechts een illusie die men ons aanpraat om ons rustig te houden? Er is te weinig politie op het terrein om de boel te bedaren en de dorpelingen hebben uit pure noodzaak dan maar een burgerwacht in het leven geroepen. Kampbewoners maken ook onderling ruzie. Afghanen en Syriërs gaan regelmatig met elkaar op de vuist.

Brussel wil nu ook alle Albanezen aan boord halen

De burgemeesters zijn er niet gerust in: Als het tot een confrontatie komt tussen de autochtonen en de migranten dan kan het snel escaleren en uitdraaien op een lynchpartij. De dorpelingen leven met de angst dat de mensen van het kamp zullen beslissen om met z’n allen de dorpen binnen te trekken om aan het plunderen te slaan.

De kokette Ursula van der Leyen en de altijd relaxte Charles Michel (de tegenwoordige leiders van Europa) intussen blijven verder theekransjes houden in hun Brusselse ivoren toren alsof er daarbuiten niets aan de hand is. Terwijl Merkel van geen wijken wil weten zodat het gevoerde beleid kan worden voortgezet.

Tot overmaat van ramp bepleit zij tegenwoordig de toetreding van Albanië en Noord-Macedonië tot de Europese Unie. Twee zwakke broertjes er bij als compensatie voor het spijtige vertrek van het flinke Groot-Brittannië, zo lijkt het wel.

Rob Jetten

Hoelang nog vooraleer de Griekse crisissfeer zich gaat uitstrekken over heel Europa? Terwijl de EU een moedige Trump blijft vervloeken omdat hij maar blijft zeuren over de totstandkoming van zijn beruchte muur slecht men hier alle grenzen…

Met de actuele oorlogssituatie in de Syrische provincie Idlib heeft zich een nieuwe vluchtelingenstroom op gang getrokken. Zowat een miljoen extra mensen zoeken momenteel een veilig heenkomen. Gevreesd mag worden dat Turkije deze keer niet langer huisvesting wil bieden en de karavaan zal doorsturen naar Europa. De lente die in aantocht is zal de volksverhuizing zeker nog versnellen.

Toen ik in 2017 met dr. Sid Lukkassen een gesprek had bij Café Weltschmerz over de wereldpolitiek stelde ik voor dat de NAVO beter naar de grens tussen Griekenland en Turkije zou worden gestuurd om die beter te gaan bewaken (in plaats van zinloze oorlogsspelletjes te gaan spelen aan de voordeur van Rusland). Niemand in Brussel wilde luisteren: We gaan weldra opnieuw de schadelijke gevolgen zien.

In de laatste uitzending van het televisieprogramma De geknipte gast verklapte D’66 leider Rob Jetten wat voor job zijn vriendje heeft (te zien vanaf 09:00 min.):

‘Mijn vriend werkt voor een Europese organisatie die verantwoordelijk is voor de opvang van vluchtelingen en hun verdeling over Europa!’

Wedden dat er binnenkort drukke tijden aanbreken ten huize Jetten?

Olli Salvatore

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld