De Centrale Raad van Beroep (CRvB) is de hoogste bestuursrechter en doet bindende uitspraken maar de gemeente Enschede trekt zich daar niets van aan. De lokale beleidsmakers gaan nu zelfs een stap verder: de gemeente faciliteert wetteloosheid!
Een bijdrage van Erwin Versteeg
Sinds 2015, toen de huishoudelijke hulp werd gedecentraliseerd, koos Enschede voor resultaatbekostiging. In plaats van een vast aantal uren kregen aanvragers via de Wmo een indicatie op basis van een ‘schoon en leefbaar huis’.
In februari 2019 oordeelde de CRvB dat dit in strijd is met de wet. Het recht op hulp in het huishouden moet in uren worden vastgesteld. En dus, het indiceren op basis van ‘schoon en leefbaar’ is – zo oordeelde de hoogste rechter – tegen de wet.
In 2021 onderzocht de Rekenkamer (waar ik deel van uitmaakte) de huishoudelijke hulp. Dit onderzoek – een laatste middel mede omdat de raadsperiode ten einde liep – volgde na een jarenlange strijd [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ enz ].
De verantwoordelijk wethouder Niels van den Berg kon of wilde na jaren strijd nog steeds niet doorpakken. Hij werd gesteund – dus ondanks de uitspraak van de hoogste rechter – door het college van B&W alsmede de meerderheid van de gemeenteraad.
Toen de Rekenkamer met een vernietigend rapport kwam, zweeg Van den Berg tot na de verkiezingen. Een veelzeggend zwijgen.
Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 ging vervolgens een nog groter deel van de gemeenteraad zich gedragen als een vazal van B&W. De nieuwe wethouder kwam zelfs weg met toezeggingen die leugens bleken.
En nu met de 4e wethouder, maar één ‘wetteloos’ beleid gaat het nog een stap verder. En wordt wetteloosheid gefaciliteerd door het college van B&W.
Ondanks een recent ‘mea culpa’ wordt er op het dossier ‘Ondersteuning Huishouden’ gewoon een tandje bijgezet.
Het college dwarsboomt jurist Wevers in zijn strijd voor kwetsbare inwoners. Het argument? Procederen of boetes opleggen lost het personeelstekort niet op.
Daarom wil het college van B&W in Enschede de bedrijven niet juridisch aanpakken ook al leveren ze niet wat in contracten is vastgelegd.
Weigert het bedrijven juridisch aan te pakken, ook als ze contractbreuk plegen. Zo faciliteert het college dus wetteloosheid bij de eigen contract partijen.
Dit ondermijnt niet alleen het eigen gezag, maar ook de democratie.
De hoogste rechter heeft geoordeeld. De Rekenkamer heeft gehakt gemaakt van het beleid. Maar de gemeente Enschede trekt zich nergens iets van aan.
Hardwerkende Nederlanders moeten zich aan de wet houden. Kwetsbare inwoners – die recht hebben op hulp – worden genegeerd. Maar het college faciliteert wanbeleid en contractbreuk.
Inmiddels de vierde wethouder met eenzelfde beleid: illegaal en asociaal. De democratische rechtsstaat wordt hier niet verdedigd, maar ondermijnd door de eigen bestuurders.
Dit is geen bestuur meer, dit is bestuurlijke anarchie! Enschede wordt gegijzeld door een club arrogante politici en een kwaadwillende ambtelijke top die letterlijk ‘schijt’ heeft aan recht en rechtvaardigheid.
Waarbij de gemeenteraad – het hoogste orgaan van de stad, met als belangrijkste taak controleren van het college – zich tot nu toe gedraagt als een vazallengenootschap.
Tijd om deze wetteloze kliek een halt toe te roepen! Hopelijk hoeven kwetsbare inwoners niet te wachten op de kiezer.
Enschede, voorop en vooruit!
Nooit opgegeven, niets doen is geen optie. Enschede, Nederland is het waard!
——————————
Erwin Versteeg is zelfstandig ondernemer en sinds maart 2018 voorzitter van ‘Verbindend Enschede’. De columns die hij schrijft, zijn op persoonlijke titel en bedoeld om een discussie op gang te brengen. Onderwerpen in de columns zijn lokaal, landelijke, geopolitiek of maatschappelijk, en daarmee lokaal en/of landelijk mogelijk geen onderdeel van hun (politieke-) verkiezingsprogramma.
.
Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.
Om te reageren dien je eerst aan te melden.
Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.