Sid Lukkassen heeft op VoorDeKunst een nieuw project gelanceerd: samen met Peter van Asselt wil hij een documentaire maken over de gekozen burgemeester. Zie hieronder de tweet van het bekende en populaire account ‘Percolator’. Interessant is ook de reactie die Sid Lukkassen intern ontving, vanuit VoorDeKunst zelf.
Waarom hebben wij geen gekozen burgemeesters in Nederland? Sid Lukkassen wil met Peter van Asselt op onderzoek uit in onze buurlanden, België en Duitsland, waar de burgemeesters wél worden gekozen door de inwoners van hun gemeente. Hun zoektocht zullen ze…
— De Nationale Pruttelaar (@Percolator_HNJ) December 13, 2023
In eerste aanzet denken velen: de gekozen burgemeester? Who cares. Het is al besproken in Nederland, was toen onvoldoende animo voor. Waarom zou het nu plots wel relevant zijn?
Juist nu er zoveel beleid vanuit transnationale instellingen (EU, VN, WHO) direct naar de lokale uitvoering gaat (zonder nationale tussenkomst), is de burgemeester een belangrijke schakel! Zou mooi zijn toch, als we het eindelijk eens met de burgervader kunnen hebben over neem nu, asielzoekerscentra, Polenhotels, zogenaamd ‘bestuurlijk opgelegde’ windmolens en zonnepaneelparken, omdat hij of zij er door ons op kan worden afgerekend?
We zien het wel met de recente verkiezingsuitslagen (analyse hier door Sid Lukkassen). Zowel demissionair premier Mark Rutte als voormalig premier Jan-Peter Balkenende, willen ondanks de uitslag dóór met de transitie. Daarbij wordt Nederland dagelijks een stukje minder Nederland, en een stukje meer verlengstuk van de globale eenheidsworst.
Wil je dat niet? Dan ligt de sleutel dus bij de lokale uitvoering. Bij burgemeesters, bij degene die het in de gemeente voor het zeggen heeft. Boots on the ground! Lees hierom ook de omschrijving die Sid geeft op de VoorDeKunst-pagina van zijn project. Hier gaat hij in op het werk van Benjamin Barber: If mayors ruled the world.
Zeer interessant is de internet correspondentie die Sid Lukkassen ontving vanuit VoorDeKunst zelf. Ene ‘Nick’ schreef hem aan met een in eerste aanzet opbouwende suggestie. Nick zag namelijk kansen om subsidie aan te vragen voor dit project. Hij wilde een aantal zaken van Sid weten, zoals een geschat tijdstip van presentatie en de regio waar de presentatie zou plaatsvinden.
Nadat al deze informatie stipt was verstrekt, hoorde Sid niets meer. Hij besloot navraag te doen. Sid bleef doorvragen. Het antwoord dat er tot slot kwam, was dat er “geen onderbouwing werd verstrekt door fondsen”.
Lees: een handvol linkse subsidiebarons zitten in een commissie en bepalen zonder enige transparantie wat er wel en niet in aanmerking komt, wie wel en niet uit de ruif mag eten. Heel bijzonder, gezien Gelderland wel stevig belasting afdraagt voor cultuursubsidies. En alle projecten die dan feitelijk worden gesubsidieerd, zijn vaak in de Randstad, en dragen ook nog eens een cultuurmarxistische signatuur. Vooral het gebrek aan verantwoording en inzage in het afwegingsproces, stuit hier tegen de borst.
Meent u nu ook dat Sid en Peter blij werden gemaakt met een dode mus? Steun dan hun project. We zullen het zélf moeten doen.
Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.
Om te reageren dien je eerst aan te melden.
Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.