“Het ruikt bijna naar onbehoorlijk bestuur en het is ook gewoon onvolwassen”. Aan het woord is IT-expert Brenno de Winter tegen BNR over de ontwikkeling van een corona-app die de burgers moet ‘helpen’ in de strijd tegen het coronavirus.
Organisaties zoals Bits Of Freedom en het Platform Burgerrechten vinden dat de overheid veel te snel en te onzorgvuldig werkt bij het realiseren van de corona-apps. Het ziet ernaar uit dat een aantal aanbieders van dergelijke apps niet kan aangeven hoe de privacy is gewaarborgd. Er zijn 63 van dergelijke voorstellen voor bron- en contactonderzoek besproken, welke zijn overgebleven na een eerste schifting van 700 inzendingen. De geraadpleegde IT-experts hebben middels het persbericht van het ministerie (!) meegekregen welke apps nog in de race zijn. Het bleek hen dat hier voorstellen tussen zitten die door meerdere groepen van die experts expliciet zijn afgekeurd. Daarnaast missen er voorstellen die juist wel door meerdere groepen als kansrijk zijn gemarkeerd. Kortom: de IT-experts lijken oorspronkelijk te zijn ingehuurd om de overheid nog een vleugje geloofwaardigheid te gunnen op dit dossier.
Onder de apps die nadrukkelijker worden bekeken zijn er een aantal afkomstig van bedrijven die in het verleden nu niet direct naam hebben gemaakt als hoeders van privacy. Capgemini en Accenture hebben menigmaal de wenkbrauwen doen fronsen, niet in de laatste plaats vanwege het overtreden van de aanbestedingsregels. Een grote groep van experts roept de overheid inmiddels op om eerst maar weer eens naar de tekentafels terug te keren. Opnieuw blijkt dat de combinatie overheid en IT geen beste is en is er weer eens sprake van een onnavolgbare puinhoop.
Burgers willen hun privacy behouden en hebben totaal geen behoefte aan Stasi-achtige toestanden waarbij zij in hun doen en laten vrijwel 24 uur per dag gevolgd kunnen worden. Het is al erg genoeg dat met de introductie van elektronisch betalen meteen ook een complete industrie als een tijger op de betaalgegevens is gedoken. Onze overheid weet inmiddels eerder dan uzelf waar u tankt en dus waar u rijdt, waar (en met wie) u slaapt en hoeveel bier en nootjes u dagelijks consumeert. Niets ontgaat Big Brother inmiddels en wie niet op tijd juicht bij een ferme scheet van overheidswege, kan rekenen op een duurzame oorkonde als rechts-radicale rat, nazi of ander fraais. Laat staan dat u vrijelijk kunt stemmen op een partij naar keuze, want wanneer men ontdekt dat het partijkartel er toch minder goed voorstaat wordt een rel breed uitvergroot opdat de verkiezingen een gewenste uitslag krijgen.
Het heeft er alle schijn van dat de overheid in de corona-app vooral een mogelijkheid ziet om nog meer in het privéleven van burgers te surveilleren dan nu al het geval is. Wat van redenen zijn daarvoor? Een overheid die opereert met royale steun van de bevolking zou daar totaal geen belang bij hebben en klaarblijkelijk moeten we vaststellen dat dit niet het geval is. Als dat zo is, dan moet het omgekeerde ook gelden, namelijk dat de bevolking geen vertrouwen heeft in de overheid. Dat kan kloppen.
Burgers gaan steeds meer inzien dat wat wij ‘democratie’ noemen in werkelijkheid een politiek-correcte dictatuur is geworden. Er wordt gestemd op zogenaamde ‘partijprogramma’s’ die, nadat de stembussen zijn gesloten, als eerste in de prullenbak verdwijnen waarna het gezelschap naar eigen goeddunken de functies verdeelt. Wat volgt is een klucht die doorgaans vier jaar duurt, waar niemand nog maar iets van de eerdere voornemens herkent en waarin geen enkele oppositie ook maar een schijn van kans heeft. Waardoor soms heel goede voorstellen ook nog eens worden verscheurd omdat ze ‘uit de verkeerde hoek’ komen.
Nog voordat de ‘corona-app’ is bedacht, struikelt de overheid nu alweer over haar eigen disfunctioneren en maakt duidelijk dat de huidige politiek sleets is geworden. Dat zij aan vervanging toe is, alleen nog in naam een democratie is en vooral ingericht om burgers te achtervolgen tot in het toilet.
Maar goed: als de burgers hun rechten en vrijheid kwijtraken, komen ze het vroeg of laat gewoon zelf even weer ophalen. Reken er maar op.
Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.
Om te reageren dien je eerst aan te melden.
Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.