Sid Lukkassen en Peter van Asselt – wenst u dit olijke duo op pad te sturen? Om een documentaire te maken over hoe de burgmeesters op hun postjes komen? Het is een uitstekend idee, want neem nu dit bericht:

Ahmed Marcouch (PvdA) burgemeester van Arnhem, heeft een uitgesproken mening over de PVV en de recente verkiezingswinst van Geert Wilders. Met zijn statements haalde hij zelfs de internationale pers. Maar hoe verstandig is dit?

Representatief

Het begint er al mee dat een burgemeester een vertegenwoordiger moet zijn voor alle inwoners van een stad, dus los van partijvoorkeur. Een burgemeester wordt niet direct door de inwoners gekozen, maar wordt er min of meer ‘ingemasseerd’ via een samenspel tussen de Minister en de Commissaris van de Koning. Onderaan de ladder volgt nog wat inspraak van fractievoorzitters in gemeenteraden op basis van geanonimiseerde profielen. Wat is dus precies het mandaat van Marcouch, om zulke stellige uitspraken te doen?

Komt nog bij dat een burgemeester moet handelen in het belang van de gemeente waar hij of zij dient. Wat nu als Wilders (PVV) premier wordt, en de burgemeester zou naar Den Haag moeten gaan om er daar voor Arnhem een goede deal uit te slepen? Hoe verstandig is het dan om zulke expliciete politieke uitspraken op je naam te hebben staan? Wat nu als de PVV de grootste partij wordt met de gemeenteraadsverkiezingen?

Supranationaal versus lokaal

Al met al lijkt het vragen om ellende. Hoog tijd dat Sid en Peter hun documentaire kunnen maken over de gekozen burgemeester. Waar zij deze prangende kwestie van vele kanten kunnen belichten. Want onthoud ook: in deze tijd, nu steeds meer beleid vanuit de VN, EU, WHO enzovoorts komt, waarbij het nationale parlement wordt gepasseerd en ‘Sustainable Development Goals’ direct naar de uitvoering gaan op het lokale bestuursniveau – juist deze situatie maakt de burgemeester steeds belangrijker, omdat het gemeentelijke gezag uiteindelijk over de uitvoering gaat.

Voer voor een goede discussie en een spetterende documentaire – vuurwerk zoals u dat van Sid Lukkassen gewend bent. Hoe geweldig zou het zijn, als u Sid Lukkassen en Peter van Asselt kunt helpen om in hun kracht te staan en hun droom waar te maken? Er is nog mínder dan 3000 euro nodig! Dat moet toch wel lukken? Met uw steun, kan het, op VoordeKunst! (inclusief korte informatieve video).

Help het waarmaken!

Ook andere topics zijn interessant om in de documentaire te belichten. Gaat NSC, de nieuwe partij van Pieter Omtzigt, bijvoorbeeld ook meehengelen naar burgemeestersbaantjes? Zal Omtzigt hier effectiever in zijn dan de PVV? Laten we hier de camera eens kritisch op richten. Stuur Peter en Sid het land in! Straks zit u op de eerste rij bij de publiekspresentatie van de documentaire.

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Geef een antwoord

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld