In deze biografie verhaalt professor Pinto onder andere over zijn grotendeels in armoede doorgebrachte jeugd in Midelt (Marokko) als kind van twee analfabete ouders. Die premoderne omgeving moet hem op één of andere wijze hebben geïnspireerd voor een vlucht naar voren, hetgeen tot uitdrukking kwam in zijn bijzondere nieuwsgierigheid en de ambitie om kennis op te doen. Uitbundig en met trots vertelt Pinto daarom over zijn schoolgang en het kennelijke gemak waarmee hij de lesstof telkens aan zijn volume wist toe te voegen. Het zou uiteindelijk tot een promotie en professoraat leiden in Nederland.
Ook de donkere kanten van het premoderne separatisme in de toenmalige – maar ook nu nog – Marokkaanse samenleving wordt uitvoerig en met voorbeelden omschreven. Zo schrijft Pinto:
‘Het zal voor mensen, met name uit ‘Westerse’ landen, een verbijsterend verhaal zijn wat hier zo terloops door mij wordt vermeld: ‘in elkaar geslagen’ omdat aan een ‘moslim’ –een moslim dus- geen voorrang werd verleend bij een waterpomp. Toch was dat toen praktijk in Marokko, evenals in alle islamitische landen en laat u niet verbazen: in verreweg het grootste deel van de islamitische regio’s is dit nog de dagelijkse, staande praktijk; wie geen moslim is heeft gewoon minder rechten.’
‘Ongelooflijk voor moderne, Westerse mensen en moslims in Nederland of elders zullen dit desgevraagd, simpelweg ontkennen. Ik weet het, met het vertellen hoe het werkelijk, echt en feitelijk zit maak ik zeker geen goede sier bij policor goegemeente.’
En wat verder:
‘Het is precies hierom dat ik bedenkingen heb bij groeperingen als Denk, het NIDA in Rotterdam, of de beide islamitische burgemeesters die Nederland ‘rijk’ is, Aboutaleb (Rotterdam) en Marcouch (Arnhem). Zij zijn beide van Marokkaanse herkomst net als ikzelf en ik ben er nog lang niet van overtuigd dat zij hun beurt bij een waterpomp rustig afwachten. Ik heb het idee dat ze voorrang zullen eisen, mits ze in de gelegenheid zijn, net zoals in het land van afkomst nog steeds gebruikelijk is.
’Het redactioneel door Ton Nijhof begeleide werk van David Pinto zal zeker het nodige stof doen opwaaien omdat het boek meer dan genoeg kruidige bladzijden bevat, zoals we overigens van Pinto gewend zijn. Daarbij kan het geen kwaad om te bedenken dat we hier met een ervaringsdeskundige bij uitstek te maken hebben.
Een Marokkaanse Jood van analfabete ouders
Prof. dr. David Pinto – red. Ton Nijhof –
ISBN:978-94-6338-837-5 Uitgeverij Aspekt
Verkrijgbaar vanaf 16 maart a.s.
Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.
Om te reageren dien je eerst aan te melden.
Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.