Gisteren verloor de Duitse regeringspartij haar absolute meerderheid in Beieren. De SPD verloor ook veel zetels en ziet de partij verder krimpen. De Groenen en de AFD kwamen als grote winnaars naar buiten. De verkiezingen in Beieren symboliseren het burgerlijke ongenoegen met de huidige koers van de regering. De overwinning van de AFD is bijzonder voor de partij, ze komen nu voor het eerst de Landdag – parlement in Beieren – binnen. De CSU verliest zo’n 11 procent en komt hierdoor op 37 procent van de stemmen uit. Dit zorgt ervoor dat ze de absolute meerderheid in de Landdag zijn verloren. Het is dus duidelijk te zien dat de koers van de CSU bij een kwart van het mandaat niet aansloeg. Minister van Binnenlandse Zaken Seehofer had in de afgelopen maanden openlijke kritische vragen gesteld bij het beleid van Merkel. Dit zorgde uiteindelijk voor een verzwakking van de positie van de CSU. Ze zijn er zeker voor afgestraft. Rechtse Duitsers hebben genoeg van de zwakke koers van Merkel, zeker in een provincie als Beieren die aan de grens ligt zien ze de verloedering en verpaupering door de ongebreidelde immigratie.
AFD is voor deze kiezers op dit moment de enige uitweg – en ook al blijft de media zo’n partij framen als nazistisch of fascistisch: genoeg is genoeg. Het verlies van CSU is een zware klap voor Merkel en zeker in aanloop naar de Europese verkiezingen van mei 2019 moet Merkel of de koers veranderen of naïef door blijven gaan – en het verlies accepteren.
Merkel is niet de enige verliezer van gisteren. De SPD – die we als PvdA-zusterpartij kunnen zien – is gehalveerd. Sociaal-democraten verliezen overal in Europa, met als uitzondering Denemarken – uiterst toevallig zijn de sociaal-democraten daar wel hun koers gaan wijzigen. Ook in Nederland zagen we de PvdA sinds de landelijke verkiezingen van 2017 qua mandaat alleen maar slinken. De jarenlange identiteitspolitiek werd dus ook gisteren door de Duitsers in Beieren afgestraft. SPD is ook een coalitiepartij, dus deze klap zal voor paniek zorgen binnen de coalitie in Berlijn. Zullen ze hierop eindelijk gaan anticiperen? Of zullen ze keihard worden afgestraft bij de Europese verkiezingen?
En wat betekent dit voor Nederland? We zien hier een vergelijkbare trend. GroenLinks en de Groenen worden in zowel Nederland als Duitsland steeds populairder ten koste van de ‘klassieke’ sociaal-democratische partijen. Ook zien we dat de traditionele rechtse partijen slinken en de ‘populistische’ partijen zoals PVV, FVD en AFD in grootte toenemen. Deze ontwikkelingen zijn overigens ook in de rest van Europa te zien, opmerkelijk (maar niet bijzonder verrassend) is dat mensen overstappen van sociaal-democratische partijen naar veel linksere partijen, zoals de Groenen. Deze ontwikkeling is dan weer niet al te positief. Het zijn, al met al, onrustige tijden in Europa.
Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.
Om te reageren dien je eerst aan te melden.
Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.