Rebin Maref, gemeenteraadslid in Arnhem namens de VVD, schreef een beschouwing op Linked-In. Onderaan integraal opgenomen, zodat u nauwkeurig kunt teruglezen waar deze discussie over gaat.

Zijn artikel interpreteer ik als een bezinning op de vraag hoe een allochtoon die redelijk geïntegreerd is en daar aanhoudend zijn best voor doet, met opgeheven hoofd over straat kan blijven lopen, nu er zoveel maatschappelijke frustratie bovenkomt.

Je kunt de vraag stellen, is LinkedIn geschikt voor politieke discussies. Ik vind het héél goed dat ondernemers, MKB’ers en ZZP’ers – want daar is het platform met name voor – van zich laten horen. Vakverenigingen en zulks stellen bijna niks (meer) voor, en bestuurders praten alleen met overheidsinstellingen en multinationals. LinkedIn is dus de laatste kans voor zelfstandigen om standpunten kenbaar te maken.

“Aan zij die zich aangesproken voelen, zeg ik: laat je niet ontmoedigen!”, aldus Rebin Maref. “Jullie weten als geen ander hoe je ondanks alle verharding toch vooruit kunt blijven gaan.”

Hier zie ik geen oplossing in. Mijn probleem met zijn opiniestuk is dat – hoewel de grondgedachte ervan positief is – het blijft steken op het niveau van morele statements en ‘feelgood’ slagzinnen. Vooral “moed houden”, is wat hij voorschrijft.

Je moet het totaalplaatje bekijken van Nederland – qua immigratie, integratie, sociale mobiliteit, maar ook de afstand tussen wat bureaucraten denken in ivoren torens en wat de doorsnee inwoner op straat ervaart. Dan volgen er analyses die een heel ander plaatje laten zien. Voor een allochtoon die “tegen de verharding in”, toch vooruit blijft komen, zijn er bijvoorbeeld drie scenario’s mogelijk.

[1] Je krijgt allochtonen die er economisch en qua maatschappelijke positie op vooruitgaan, tegen de stroom van het economische verval in. Zij zullen oordelen: “Ik heb het gered, die andere losers niet.” Dit biedt hyperindividualisme, geen solidariteit.

[2] Allochtonen gaan samenklitten binnen het Umma-gevoel. Er ontstaat identiteitspolitiek, die is er in feite al. Verder aangewakkerd nu door Palestina als ‘rallying call’.

[3] Allochtonen en autochtonen die door de globalisering en digitalisering verder losraken van hun bestaande banden, integreren zich opnieuw in structuren die nu pas beginnen te ontstaan. Dit betekent verkaveling en verzuiling. In de VS zie je bijvoorbeeld dat Republikeinen en Democraten, geen gedeelde belevingswereld meer hebben.

Voor dit soort verhalen over “de polarisering overstijgen”, is het domweg te laat. De middenklasse – de voorwaarde voor integratie en veerkracht van het maatschappelijk weefsel – is te diep beschadigd. Coronabeleid was de nagel in de doodskist.

Vroeger had je winkels voor CD’s, DVD’s, tweedehands videogames. Daar werkte je als jongere en kreeg je verantwoordelijkheid voor boekhouding. Je leerde met geld omgaan en met klanten praten. Het was je eerste stap tot maatschappelijke integratie. Is vandaag geoutsourced naar webshops. Ook primaire relaties zijn, met de opkomst van dating-apps, vluchtiger geworden, meer kwetsbaar dan ooit. Bij gebrek aan een duurzame liefde, radicaliseren mensen sneller tot haat.

Maref stelt dat links wegkijkt en dat rechts steeds vaker “op de man speelt in plaats van op de bal”. Maar dat is goed te begrijpen, toch? Stel je bent kláár met de massa-immigratie, omdat er bijvoorbeeld geen woningen beschikbaar zijn. Al stem je op Geert Wilders, dan krijg je minister Fleur Agema die zegt: “Ik voer enkel richtlijnen vanuit NAVO en NCTV uit”.

https://x.com/denieuwezuil/status/1851387947263664173?t=LyxmItysiHFSej4OTEmEhQ&s=08

Succes dan, met vanuit jouw immigratie-kritische standpunt te winnen van een internationale lobby van gesubsidieerde NGO’s, mensenrechten activisten, EU-dossiertijgers, steenrijke globaal georganiseerde mensensmokkelaars en ideologisch bezeten of gewoon geldhongerige advocaten. Dat zal je nóóit lukken.

Het hoogst haalbare is dan, om je frustratie over die machteloosheid in het hier en nu uit te leven op een concreet individu. Met als gevolg dat de overheid meer repressie moet toepassen om de rivaliserende groepen uit elkaar te houden, en mensen zich nóg meer machteloos voelen. Het gezellige kikkerlandje uit mijn jeugd is dood en begraven.

In zijn stuk stelt Maref: “Maar ik kan niet stil blijven bij politici die daarin selectief zijn: sommige vormen van haat veroordelen, terwijl andere onbenoemd blijven.” Dit miskent het wezen van politiek.

Politici hebben immers kiezers nodig, zoeken doelgroepen. En de taal die de ene doelgroep aantrekt, is de taal die de andere doelgroep afschrikt. Je kunt je uitspreken tegen dierenleed, tegen haat tegen Israëliërs, haat tegen Palestijnen, tegen geweld tegen Russen en geweld tegen Oekraïners, maar een politicus die met zo een ‘catch all‘-benadering komt, zal al snel geen kiezer overhouden. De essentie van democratie is polarisering – wees oprecht en zie dit onder ogen!

Er gaat nog véél meer polarisering aankomen, want dit is deel van het mechanisme van een democratie (zie Plato). Óf de democratie moet zichzelf opheffen en een surveillance state worden, een totalitair regime (zie Hong Kong). Een premier met een achtergrond in de geheime diensten, past hier al goed bij.

Hoe lang zullen de veiligheidsdiensten het deksel op de kokende pot weten te klemmen? De rellen die nu al plaatsvinden in de grote steden – zie de jodenjacht onlangs in Amsterdam – beloven weinig goeds. Burgemeester blijft natuurlijk zitten, want zo gaat dat in totalitaire regimes. De rellen in 2017, met het Erdoğan-referendum, hadden een wake-up call moeten zijn. De cultuurmarxistische bovenbouw reageerde lauwtjes, met als netto resultaat: glas, plas, was.

Er zijn heel veel identitair ontheemde jonge moslims, en er komen er slechts meer bij. Iets met demografie, vruchtbaarheid, masculiniteit, het kerngezin en feminisme, knoop de lijntjes zelf maar samen. Vooral linksblanke vrouwen – het type dat in de VS pro-abortus demonstreert – zal boos worden wanneer ze dit leest, maar fuck it. Véél succes met je ‘girl power’ nu je over straat moet in wijken die steeds meer lijken op Schaerbeek en Molenbeek in Brussel en de Haagse Schilderswijk.

CONCLUSIE:

What if you realize the right-wingers were right all along, and now it’s too late. Maref noemt terecht Pim Fortuyn, maar daarvóór was er al Hans Janmaat. Dan hebben we het enkel nog over de dossiers ‘immigratie, integratie, islam en identiteit’. Er zijn ook nog: geopolitiek, landbouw, energie, inflatie.

Op al deze cruciale vlakken is Nederland, in bredere zin West-Europa, uitgehold. We hebben er deugpronken voor teruggekregen: conformisme met zwakke moralistische statements waar je in de praktijk niks voor koopt. Iedereen die aan de bel trok, is gedemoniseerd, gecanceld, uitgekotst, juridisch en economisch kapotgemaakt.

Zet je schrap voor de tijden die aanbreken. De verharding zal doorzetten, de gifbeker zal helemaal moeten worden leeggedronken. Hopelijk zullen degenen die beter wisten maar kozen voor deugen, baantjes en sociale status, en de mensen die vooruit dachten verketterden, zeer diep lijden. Sla genoeg cola en chips in voor de komende decennia, en zie hoe ze ten onder gaan. Put troost (of niet) uit de wijze woorden van Jan Roos:

https://x.com/LavieJanRoos/status/1854826478854197568?t=E-EnTgs5_I8BXtg1O-FjrA&s=08

Voordat we verder gaan naar Rebin Maref – vergeet niet me te steunen via BackMe (belangrijk!) – dan nu volgt het stuk dat hij heeft gepost. Integraal overgenomen want hoogstwaarschijnlijk wenst hij dat zoveel mogelijk mensen het lezen.

Spreek je uit: de prijs van politieke verharding

Door: Rebin Maref

Wat een tijd, en wat doet dit ongelooflijk veel pijn. Ik spreek me uit. Namens jongeren, young professionals en ouders die uitgeput zijn en genoeg hebben. Genoeg hebben van het eindeloos opboksen tegen vooroordelen. De meesten van jullie werken keer op keer keihard, weigeren zich in een slachtofferrol te laten drukken, zelfs wanneer je geconfronteerd wordt met ongelijkheid. Ik hoor jullie zorgen, voel de frustratie en begrijp dat we in een tijd leven waarin het “integratieprobleem” niet per se zo groot is, maar door politici juist wordt uitvergroot. Zo groot dat ook ik, samen met velen anderen, erdoor ben geraakt. “Wat ik ook doe, ik blijf altijd die buitenlander.” – Dat is een veelvoorkomend gevoel dat ik van velen hoor, en het raakt me diep.
.
Politieke partijen zijn langzaam meegegaan in de extreme standpunten, waarbij ze dit rechtvaardigen door te claimen dat ze “eindelijk het probleem benoemen.” Ondertussen doen ze dit al ruim 23 jaar na de tragische moord op Pim Fortuyn, telkens als reflex op maatschappelijke spanningen. Het gevolg? Toenemende polarisatie en verharding in de samenleving.
.
Nee, het probleem benoemen is niet het probleem. “Als je problemen wilt oplossen, is het belangrijk dat je geen groepen wegzet,” zegt het Sociaal en Cultureel Planbureau. Maar juist daar gaat de politiek keer op keer de mist in.
.
Het probleem zit niet alleen in gebrekkige integratie, maar ook in een politiek die mensen reduceert tot de slechtste stereotypen binnen “de gemeenschap,” ongeacht hoe goed ze zich aanpassen. Ik zie hoe onrechtvaardig het is dat mensen keer op keer worden teruggebracht tot simplistische vooroordelen. Wat juist de verwijdering creëert die we proberen tegen te gaan. Deze werkelijkheid hoor ik elke dag, en het snijdt diep.
.
Aan zij die zich aangesproken voelen, zeg ik: laat je niet ontmoedigen! Jullie weten als geen ander hoe je ondanks alle verharding toch vooruit kunt blijven gaan. Doe het niet alleen voor jezelf, maar ook voor je ouders, die zoveel hebben opgegeven om jou te brengen waar je nu staat.
.
De huidige koers van de samenleving -met de politiek voorop- vervult mij, en velen met mij, met grote zorgen. Links kijkt weg, terwijl rechts steeds vaker de persoon aanvalt in plaats van de bal te spelen. In plaats van daders aan te pakken, wordt gezegd dat integratie is mislukt.
.
Ik spreek me uit tegen jongeren die een afkeer van Nederland ontwikkelen, maar ook tegen een Nederland dat die afkeer gebruikt om hele groepen te stigmatiseren. ledereen verdient het om beoordeeld te worden op hun eigen daden, niet op basis van wat enkelen met vermoedelijk dezelfde achtergrond hebben gedaan.
.
Met respect steun ik politici die haat en geweld tegen specifieke groepen afwijzen. Maar ik kan niet stil blijven bij politici die daarin selectief zijn: sommige vormen van haat veroordelen, terwijl andere onbenoemd blijven. Dit ondermijnt vertrouwen in de politiek en vergroot de verdeeldheid.
.
Ik spreek me uit tegen een politiek die keer op keer middelen en aandacht vrijmaakt voor het aanpakken van zogenaamde probleemgroepen, terwijl positieve voorbeelden en mensen die wél de weg vooruit weten te vinden amper aandacht of zendtijd krijgen.
.
Ik wil een Nederland waarin politici zich met dezelfde urgentie inzetten om het glazen migratieplafond te benoemen en te doorbreken, als de haast waarmee na iedere rel weer “het integratieprobleem” oprakelen. Zodat goed opgeleide, hardwerkende en volledig geïntegreerde Nederlanders niet langer vastlopen in werk, onderwijs en het dagelijks leven door hardnekkige vooroordelen. Het kan niet zo zijn dat de politiek, omdat raddraaiers rellen, tot de conclusie komt dat integratie als geheel is mislukt.
.
De huidige politieke koers speelt misschien in op onderbuikgevoelens, maar brengt ons op de lange termijn niets positiefs. Ik wil een Nederland waarin gelijkwaardigheid van ieder individu centraal staat. Beoordeel en veroordeel mij op wat ik doe. Is het echt te veel gevraagd om alleen op mijn eigen daden beoordeeld te worden? Om Thorbecke te citeren: “Een land is geen abstractie, het is een gemeenschap van mensen, en elke afzonderlijke mens telt.” Laten we samen de rust bewaren die de politiek niet lijkt te bewaken. Problemen benoemen zonder nieuwe te creëren. en altijd oog houden voor de oplossing – niet voor de Verdeeldheid.
.
Namens een van de vele gezichten van mislukte integratie,
.
Rebin Maref

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Geef een antwoord

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld