In Nederland staan 372 grote en kleine biomassacentrales met hout als brandstof. Daarvan worden er ca. 220 ook gebruikt en de rest is nog in aanbouw. Omwonenden van de werkende biomassacentrales klagen steen en been over de stank en smerige neerslag. Wetenschappers vegen de vloer aan met de vermeende duurzaamheid van biomassa.

In het Biomassa actieplan van de Europese Commissie dat dateert van 2005, werd biomassa officieel duurzaam verklaard. De gedachte was dat in energiecentrales hout, takken, restafval en bomen uit de wijde omgeving mocht worden verbrand als er ook weer bomen voor in de plaats zouden komen. Per saldo nemen de nieuwe bomen dan de CO2 op die bij de verbranding van het oude hout door de centrales wordt uitgestoten.

“Brussel heb gezegd
dat ut niet hoeft”

In de praktijk echter, worden bossen in Noord-Amerika en in de Baltische staten gekapt (niet CO2-neutraal) en naar Nederland vervoerd (niet CO2-neutraal). Daar gooit de Nederlandse overheid maar liefst 14,5 miljard euro tegenaan om de centrales om te bouwen tot biomassacentrales. Vervolgens stoten de biomassacentrales een ongekende hoeveelheid CO2 en andere rotzooi uit, maar die worden niet meegeteld voor de milieudoelstellingen, want “Brussel heb gezegd dat ut niet hoeft”. Dat geldt ook voor vliegverkeer, waarvan de uitstoot boven de 1600 meter niet wordt meegeteld in de bepaling van de totale hoeveelheid CO2 van een lidstaat.

Subsidie voor stank en CO2

Het komt er dus op neer dat een paar grote jongens in het energieveld miljarden subsidie over de longen wegroken van uw geld en dat vervolgens het hele land vergaat van de stank, terwijl het milieu er geen moer mee opschiet. In Neurenberg noemde de aanklager dergelijk handelen nog ‘criminaliteit op statelijk niveau’ waarna de rechters de daders, al hun medewerkers  en sympathisanten lieten ophangen.

Dat waren nog eens tijden!

——————–

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Geef een antwoord

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld