Nu dus; achtergesteld en de mond gesnoerd. Wethouder Niels van den Berg, die eerder openlijk verklaarde dat sociale huurwoningen in de nieuwe wijk eerst naar Oekraïners gaan, blijkt zich nu ook persoonlijk te bemoeien met burgers die zich durven uit te spreken tegen zijn beleid.

Door: Erwin Versteeg

Een telefoontje dat boekdelen spreekt

Wat doet een bestuurder wanneer burgers zich verenigen tegen een plan dat hun woonomgeving drastisch verandert? Een verantwoordelijke wethouder zou in gesprek gaan, zorgen serieus nemen en proberen een oplossing te vinden. Maar niet in Enschede. Hier belt wethouder Niels van den Berg mensen op die hun ongenoegen online uiten.

Marieke Beld, een bewoner (en zeer gewaardeerd BVNL-lid) die zich zorgen maakt over de komst van flats en intensieve woonbouw in het buitengebied naast Stokhorst, kreeg een onverwacht telefoontje van de wethouder. Zijn boodschap? Waarom ze zo negatief was over het plan. Alsof een inwoner verantwoording moet afleggen aan een politicus over haar mening. Het telefoontje had de ondertoon van: ‘Je moet je mond houden.’

Dit is een democratisch dieptepunt. Een wethouder die kritiek niet alleen negeert, maar actief probeert te smoren. Wat volgt hierna? Bewoners die een brief op de mat krijgen met het verzoek “niet zo negatief te doen?” De politie op de stoep bij mensen die zich durven te organiseren?

Bewoners bewust buitenspel gezet

De plannen voor de nieuwe wijk kwamen als een donderslag bij heldere hemel. Terwijl omwonenden expliciet bij de gemeente navraag hadden gedaan of er bouwplannen waren, werd hen doodleuk verteld dat er niets speelde. Pas op het allerlaatste moment, toen alles al in kannen en kruiken was, kregen ze een uitnodiging voor een ‘informatieavond’. Niet om te overleggen, maar om te worden ingelicht over een voldongen feit.

223 woningen op vijf hectare, waarvan 80% sociale huur, zonder serieuze inspraak van de buurtbewoners. Woningen waarover de BBE-wethouder Niels van den Berg al zonder schaamte zei: de eerste vijf jaar worden ze verhuurd aan Oekraïense vluchtelingen.

En dan wordt er doodleuk gezegd dat “de directe buren er wel oké mee zijn”. Dat blijkt dus een leugen. De buurt voelt zich misleid, belazerd en in de steek gelaten.

De tactiek: intimideren en doordrukken

Het Enschedese college lijkt steeds meer op een politiek kartel dat geen enkele tegenspraak duldt. Eerst het weggeven van sociale huurwoningen aan statushouders en Oekraïners, nu het intimideren van burgers die zich daartegen verzetten.

Maar wat betreft het bouwen, de bevolking (in Nederland) groeide tussen het aantreden van Kabinet Schoof op 2 juli 2024 en eind januari 2025 met 70.000 personen. Het migratiesaldo van 1e generatie immigranten bedroeg in die periode 87.000.

Zonder immigratie was de bevolking dus gekrompen. Tegen de huidige migratie-gedreven bevolkingsgroei valt niet op te bouwen. En zal de Nederlandse woningzoekende met deze enkel door migratie-gedreven bevolkingsgroei nog veel meer worden achtergesteld.

Want neem van mij aan, ook Enschede gaat zich bij de weigergemeenten voegen. De strategie is duidelijk: doordrukken, negeren en als dat niet werkt, intimidatie.

Deze handelswijze hoort bij landen als…

Landen met autoritaire of semi-autoritaire regimes staan erom bekend dat ze hun burgers intimideren of zelfs straffen voor kritische uitingen op sociale media.

Denk aan:
China – Censuur via de Great Firewall en strikte monitoring van online uitingen, met vervolging van critici.
Rusland – Wetgeving tegen ‘nepnieuws’ en kritiek op de regering, met arrestaties en vervolging als gevolg.
Iran – Strenge controle op sociale media, arrestaties van activisten en journalisten.
Noord-Korea – Volledige censuur en zware straffen voor alles wat tegen het regime ingaat.
Turkije – Arrestaties van journalisten en burgers vanwege kritiek op de overheid of de president.
Saoedi-Arabië – Gevangenisstraffen en lijfstraffen voor kritiek op de monarchie of religieuze autoriteiten.

Voor mij is duidelijk dat als een wethouder in Enschede het nodig vindt om burgers te bellen vanwege een kritische Facebookpost, dan is dat een glijdende schaal die doet denken aan praktijken die je in Nederland niet zou verwachten.

Tijd voor verandering

Maar de vraag is: hoelang pikken de inwoners van Enschede dit nog? Hoelang accepteren we dat onze eigen mensen achtergesteld worden? Dat onze woonwijken veranderen in concentraties van sociale huur zonder draagvlak? Dat wethouders zich als een soort feodale heren gedragen die onderdanen terechtwijzen als ze kritiek durven te uiten?

Conclusie

Dit moet stoppen. Dit college faalt keer op keer in het opkomen voor de eigen inwoners. Ook de 9 miljoen subsidie, wat bij de wethouder wellicht een tunnelvisie oplevert kan en mag niet leidend zijn. Het is tijd voor een gemeentebestuur dat luistert naar zijn burgers, in plaats van ze te bespioneren op social media en op te bellen met ‘correctieve’ telefoontjes.

De Enschedeër verdient beter. Niet achtergesteld. Niet genegeerd. En zéker niet de mond gesnoerd.

In het belang van Nederland, stem bij de gemeenteraadsverkiezingen in jouw gemeente op BVNL!


Enschede, Nederland voorop en vooruit
Nooit opgegeven, niets doen is geen optie. Enschede, Nederland is het waard!


Erwin
Erwin Versteeg

Erwin Versteeg is zelfstandig ondernemer en sinds maart 2018 voorzitter van ‘Verbindend Enschede’. De columns die hij schrijft, zijn op persoonlijke titel en bedoeld om een discussie op gang te brengen. Onderwerpen in de columns zijn lokaal, landelijke, geopolitiek of maatschappelijk, en daarmee lokaal en/of landelijk mogelijk geen onderdeel van hun (politieke-) verkiezingsprogramma.

.

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Geef een reactie

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld